Працевлаштування та зарплати в Україні під час війни. В яких галузях найвищі та найнижчі зарплати?


Працевлаштування та зарплати в Україні під час війни. В яких галузях найвищі та найнижчі зарплати?Багато українців від початку війни втратили роботу. Причинами стали або припинення діяльності компанії, або непопулярні заходи роботодавців по скороченню чи звільненню співробітників, або вимушений переїзд співробітника у інший регіон країни.

Відтак проблема працевлаштування стоїть гостро для багатьох. Проте робота українцям потрібна зараз не задля професійної самореалізації, а для отримання заробітної плати. Які зарплати пропонують роботодавці під час війни, в яких регіонах платять більше та чи відповідають актуальні зарплати побажанням пошукачів дослідив експертно-аналітичний центр кадрового порталу grc.ua.

Війна змусила український бізнес оптимізувати свої витрати, скорочуючи заробітні плати та бонуси. Новим співробітникам роботодавці зараз пропонують нижчу заробітну плату. Порівнюючи з середньою заробітною платою в першій половині лютого 2022 року, актуальна середня заробітна плата знизилася на 10%.

Середня заробітна плата у квітні у всіх відкритих вакансіях на кадрових порталах складає 18 700 грн. Варто зазначити, досить високий рівень медіанної зарплати пояснюється тим, що структура пропозицій по професійним сферам зараз дуже змінилася порівнюючи з довоєнним періодом. Найменше постраждала від кризи на ринку праці ІТ-галузь. Тож, не зважаючи на те, що зараз компанії різних секторів економіки або вже повернулися до роботи, або починають процес відновлення своєї діяльності, частка пропозицій роботи для ІТ-фахівців значно перевищує пропозиції роботи для представників інших професій. В ІТ-сфері зарплати завжди були високими, не знизилися вони й зараз. В середньому по всім регіонам України айтішникам в квітні пропонують 108 100 грн, в минулому місяці середня заробітна плата в ІТ-сфері складала 86 500 грн.

Високі зарплати пропонують також керівникам. Середня заробітна плата у вищому менеджменті в квітні складає 63 200 грн. Проте в умовах війни кількість пропозицій роботи для директорів значно знизилася. Новою тенденцією на ринку праці є те, що стикаючись з проблемами працевлаштування через вкрай низьку кількість вакансій, висококваліфіковані спеціалісти, зокрема, фахівці топового рівня погоджуються на посади нижчої кваліфікації.

Наскільки ви готові знизити свої зарплатні очікування, якщо відчуєте проблеми з працевлаштуванням?

Зарплати в Україні під час війни. В яких галузях найвищі та найнижчі зарплати?

До п’ятірки професійних сфер, в яких в квітні пропонують високі зарплати, увійшли також спеціалісти сфери маркетинг, реклама, PR з середньою місячною виплатою 26 600 грн, фахівці зі сфери видобуток сировини (26 500 грн), а також спеціалісти сфери будівництва (25 300 грн).

До п’ятірки професій з самими низькими зарплатами в квітні увійшли менеджери з персоналу (15 500 грн), фахівці сфери медицина, фармацевтика (14 900 грн), фахівці сфери HoReCa (14 000 грн). Найнижчі зарплати в квітні в середньому пропонують у сільському господарстві (13 300 грн) та в автомобільному бізнесі (11 000 грн).

Аналіз зарплат по регіонам України показав, що Київ, який у березні втратив лідерство по розміру заробітної плати, поступово повертає свої позиції. Якщо прослідковувати динаміку середньої заробітної плати, то в січні в столиці в середньому пропонували 31 000 грн, в першій половині лютого – 30 200 грн, в березні – 25 000 грн, а в квітні пропонують в середньому 26 000 грн.

Серед регіонів з високою середньою заробітною платою в квітні є Дніпропетровська область (25 600 грн), Львівська область (24 800 грн), Полтавська область (23 400 грн) та Одеська область (23 000 грн).

Цікаво те, що минулого місяця, коли у Львівській області було багато пропозицій роботи для спеціалістів ІТ-сфери, середня заробітна плата складала 30 300 грн. В квітні структура пропозицій роботи по професіям дещо змінилася. На це вплинула, зокрема, релокація підприємств різних галузей. Відтак в квітні у Львівській області середня заробітна плата набагато нижча за показник попереднього місяця та складає 24 800 грн.

Варто зазначити, що, на відміну від Києва, в Київській області в квітні найнижча середня заробітна плата. Вона складає лише 13 000 грн.

Найнижчі заробітні плати також пропонують у Хмельницькій області (в середньому в квітні 14 500 грн), Чернівецькій області (14 000 грн), Івано-Франківській області (13 600 грн), Тернопільській області (13 500 грн). Зазначимо, що у цих областях і до війни були не надто високі зарплати. Однак до регіонів з найнижчою середньою заробітною платою в квітні, на жаль, приєдналася Харківська область із показником 11 500 грн.

Аналіз бази резюме українських спеціалістів показав, що працівники не знизили свої зарплатні бажання. Проте, як показує практика, стикаючись з проблемами працевлаштування, фахівці готові знижувати свої зарплатні апетити. Опитування, проведене в квітні, показало, що не знизять бажаний розмір заробітної плати при складнощах з працевлаштуванням 35% пошукачів. Інші дві третини готові отримувати меншу заробітну плату, аби лише влаштуватися на роботу. Найбільша частка з тих, хто готовий піти на поступки у переговорах про заробітну плату, можуть знизити бажану суму на 10-25%.  | Фориншурер