Обслуговування та страхування заарештованої яхти "Амадеа" російського олігарха обходиться США $740 тис. на місяць


Обслуговування та страхування заарештованої яхти "Амадеа" російського олігарха обходиться США $740 тис. на місяцьCуд у Нью-Йорку відхилив запит уряду США на продаж яхти, яка належить підсанкційному російському олігарху Сулейману Керимову. Це рішення означає, що платники податків у США будуть продовжувати платити $740 тис. на місяць за обслуговування та страхування яхти "Амадеа", пише Голос Америки.

Яхта, вартість якої оцінюється в $230 млн і довжина якої майже дорівнює футбольному полю (106 метрів), залишається в центрі правової боротьби щодо дотримання санкцій США проти росії.

Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США внесло Керимова до санкційного списку. Американські прокурори заявили, що Керимов порушив санкції, витративши понад $1 мільйон на обслуговування "Амадеа" через фінансову систему США, що призвело до конфіскації яхти.

Американські органи влади конфіскували супер'яхту у 2022 році. Владі Фіджі затримали 106-метрову яхту у травні 2022 року за ордером США, коли Вашингтон посилив застосування санкцій проти осіб, близьких до президента рф, за війну в Україні. Планувалося продати яхту на аукціоні та використати виручені кошти для відновлення України.

Однак процес був зупинений через іншу претензію російського олігарха Едуарда Худайнатова, який заявив про своє право власності на яхту та оскаржив право уряду США на її конфіскацію. Міністерство юстиції США стверджує, що Худайнатов є лише прикриттям для Керимова, що Худайнатов заперечує.

9 лютого уряд США подав до суду клопотання про продаж "Амадеа" з метою уникнення надмірних витрат на її обслуговування. Сторона Худайнатова виступає проти продажу яхти та заявляє, що він готовий покривати витрати на її утримання.  | Форіншурер