Новий пакет фінансування України включає страхування політичних ризиків на $357 млн


Новий пакет фінансування України включає страхування політичних ризиків на $357 млнАмериканська корпорація з фінансування міжнародного розвитку (DFC) оголосила про новий пакет фінансування для України, який включає операції зі страхування політичних ризиків на суму понад $350 млн, повідомили у DFC.

Генеральний директор DFC Скотт Натан заявив на конференції з відновлення України в Берліні (URC2024), що уряд США усвідомлює безпекові виклики і прагне залучити капітал у приватний сектор України. "Ми використовуємо наші унікальні інструменти, такі як страхування політичних ризиків, кредити, гарантії за кредитами та інвестиції в акціонерний капітал, щоб зміцнити довіру інвесторів до України в цей критичний момент", - сказав Натан.

Загальна вартість чотирьох нових угод в рамках ініціативи Political Risk Insurance in Ukraine становить $357 млн. Внаслідок цього обсяг транзакцій DFC в Україні з початку повномасштабного вторгнення Росії досяг $848 млн, а загальний портфель – $1,6 млрд.

Нові угоди є частиною ширшого пакета, про який Натан оголосив на конференції. Він також зустрівся зі світовими лідерами та іншими чиновниками, які займаються фінансуванням розвитку.

Угоди зі страхування політичних ризиків включають програму перестрахування на суму $50 млн, організовану Aon, андеррайтером виступає страхова компанія ARX, українська дочірня компанія Fairfax Financial Holdings. Це створить портфель полісів страхування від воєнних ризиків для компаній, що працюють в Україні, і підтримуватиме ARX у розширенні пропозицій зі страхування від воєнних ризиків в Україні.

До угод також входить $150 млн на страхування політичних ризиків для підтримки наявних операцій у сільськогосподарському експортному секторі України; контракт на страхування політичних ризиків на суму понад $152 млн з українською компанією у виробничому секторі; та $5 млн на страхування політичних ризиків для підтримки доступу українських студентів до вищої освіти під час війни.

DFC не назвав деякі організації, які беруть участь у цих угодах, через загрозу військової відплати щодо компаній, які працюють для допомоги Україні.

Скотт Натан також оголосив про надання гарантії кредитного портфеля ПроКредит Банку Україна на суму $28 млн. Спонсором угоди виступила USAID, яка підтримає кредитування українського малого бізнесу і стимулюватиме інвестиції в український бізнес, особливо в сільськогосподарський сектор, що працює над зміцненням продовольчої безпеки в Україні.  | Форіншурер