НКЦПФР оновила проєкт «Внесок», спрямований на захист прав інвесторів та підтримку економіки України


НКЦПФР оновила проєкт «Внесок», спрямований на захист прав інвесторів та підтримку економіки УкраїниНаціональна комісія з цінних паперів та фондового ринку запустила оновлений проєкт «Внесок», спрямований на підтримку економіки України, захисту прав міноритарних інвесторів, українських підприємств та громадян під час війни, повідомив Голова НКЦПФР Руслан Магомедов.

Щоб підтримати економіку та українського інвестора як під час війни, так і упродовж подальшого відновлення, НКЦПФР створила довгостроковий проєкт «Внесок».

"Ми твердо впевнені, що завдяки ефективній роботі ринків капіталу, надійному захисту прав інвесторів, належному їх інформуванню та освіченості громадян – наша країна зможе залучати потрібний капітал для розвитку всіх галузей. Ви інвестуєте в державу, а вона інвестує ваш Внесок в боротьбу та відбудову країни й у визначений термін повертає вашу інвестицію з відсотками. Допомогти в цьому може кожен українець та бізнес," каже Руслан Магомедов.

Комісія звернула увагу на сучасні робочі продукти від НДУ для акціонерів та захисту прав українських підприємців. Комісія постійно працює над тим, щоб спростити та уніфікувати різні процеси у своїй діяльності. Тож було створено універсальний майданчик, що увібрав ключові моменти, які сьогодні варті уваги.

"Це унікальний проєкт на ринках капіталу, який надає можливість для кожного акціонера взяти участь не лише в електронних, а й в очних загальних зборах, шляхом електронного голосування", повідомив Магомедов.

Проєкт було значно розширено, адже метою стояло показати, наскільки важлива фінансова освіченість та своєчасне інформування про шахрайські схеми для благополуччя громадян України.

Напрямки проєкту «Внесок»

  • «Державні облігації» - допомагають державі протистояти всім викликам, які стоять перед нею сьогодні. Ефективний інструмент, яким може скористуватись кожен українець.
  • «Освічений» дає можливість дізнатись простою мовою про ринки капіталу, його складові та діяльність учасників цього ринку. Доступно та просто розповідаємо про світ інвестицій.
  • «Захист інвесторів» - інформуємо про сумнівній інвестиційні проєкти, допомагаємо захистись від шахрайства та взагалі зрозуміти, як почати інвестувати.
  • Veleten та «Облік часток товариств» - нові технологічні продукти на ринках капіталу, які розробив Національний депозитарій України. Покликані захисти права власності підприємців та права міноритарних акціонерів.

Українці вже втратили сотні мільйонів гривень на квазі фінансових проєктах, заснованих шахраями в «сірих зонах» ринків капіталу, вільних від регулювання та будь-яких гарантій дотримання прав інвестора й відповідальності учасників, кажуть в комісії. "Захист прав інвесторів є пріоритетом в діяльності НКЦПФР. Тож на постійній основі проводиться інформування та застереження для громадян про роботу сумнівних інвестиційних проєктів".

Також Комісія склала список сумнівних інвестпроектів. Інформація про інвестиційні проєкти перевіряється Комісією на відповідність ознакам сумнівності. Відповідність проєкта хоча б кільком з них є причиною більш прискіпливо поставитись до аналізу рекламних обіцянок проєкту та більш обережно підходити до інвестування своїх грошей. "Кожен інвестор має бути захищеним і достатньо інформованим, щоб приймати виважені інвестиційні рішення", зазначив Регулятор.  | Форіншурер