НБУ анулював ліцензії страхової компанії "ЕКТА" та ввів тимчасову адміністрацію


Національний банк України анулював усі ліцензії страхової компанії "ЕКТА". НБУ у грудні 2023 року проведено позапланову інспекційну перевірку зазначеної страхової компанії. За результатами інспектування встановлено та зафіксовано факт повторного порушення ліцензійних умов у частині недотримання нормативу платоспроможності та достатності капіталу протягом двох років з дня ухвалення Національним банком рішення про усунення порушень ліцензійних умов.

Зазначене рішення Національний банк України прийняв відповідно до вимог пункту 6 частини першої статті 381 Закону України “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг”, що діяв на момент вчинення порушення, у зв’язку з повторним порушенням ліцензійних умов протягом двох років з дня прийняття Національним банком рішення про усунення порушень ліцензійних умов.

Аналогічна підстава для прийняття рішення про анулювання ліцензії страховика визначена пунктом 4 частини другої статті 123 Закону України “Про страхування”.

Рішення про застосування заходу впливу набрало чинності з 4 червня 2024 року.

Також на виконання вимог статей 57, 66 Закону України “Про страхування”, у зв’язку із встановленням факту наявності у СК “ЕКТА” зобов’язань за договорами страхування (перестрахування, співстрахування) одночасно із прийняттям рішення про анулювання страховику ліцензій Національний банк України 4 червня 2024 року прийняв рішення про призначення тимчасової адміністрації в компанії та відсторонення органів управління.

Після прийняття цього рішення тимчасовий адміністратор має негайно приступити до виконання своїх обов’язків відповідно до статей 57–60 Закону України “Про страхування”.

Також, керуючись вимогами частини дев’ятої статті 123 Закону України “Про страхування”, Національний банк ухвалив рішення про заборону проведення ТДВ “СК “ЕКТА” будь-яких видаткових операцій за рахунками, крім операцій, необхідних для забезпечення здійснення повноважень тимчасового адміністратора, та заборонено проведення будь-яких операцій з майном.

Рішення про призначення тимчасової адміністрації набрало чинності з 04 червня 2024 року та відповідно до частини восьмої статті 57 Закону України “Про страхування” є виконавчим документом.   | Форіншурер