НБУ надав дозвіл страховим компаніям "ІНТЕР-ПЛЮС" та "ФЕНІКС" на вихід з ринку


Національний банк України надав дозвіл страховим компаніям "ІНТЕР-ПЛЮС" та "ФЕНІКС" на вихід з ринку шляхом виконання страхового портфеля та погодив плани виходу товариств з ринку.

Після завершення процедури виходу з ринку шляхом виконання страхового портфеля страховики зобов’язані звернутися до Національного банку із заявами про анулювання ліцензії на здійснення страхової діяльності.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 24 травня 2024 року.

Рішення про вихід з ринку та затвердження Плану виходу з ринку ПРАТ "СК "ІНТЕР-ПЛЮС" шляхом виконання страхового портфеля були ухвалені на загальних зборах акціонерів зазначеної компанії (протокол від 3 травня 2024 року).

Відповідно до звітності СК "ІНТЕР-ПЛЮС" за 2023 рік страховий портфель компанії формувався за рахунок платежів зі страхування відповідальності перед третіми особами, страхування відповідальності власників повітряного транспорту (включаючи відповідальність перевізника), страхування відповідальності власників водного транспорту (включаючи відповідальність перевізника) – 76,8%, страхування КАСКО – 6,1%, страхування медичних витрат – 5,8%.

Обсяг страхових премій компанії в зазначеному періоді становив 140 075 тис. грн, сформовані страхові резерви – 13 006 тис. грн. За 2023 рік страховик сплатив страхові відшкодування в обсязі 4 369 тис. грн. Частка компанії за страховими преміями на страховому ринку становить 0,3%.

Рішення про вихід СК "ФЕНІКС" з ринку та затвердження Плану виходу з ринку шляхом виконання страхового портфеля були ухвалені на загальних зборах акціонерів зазначеної компанії (протокол від 19 квітня 2024 року).

Відповідно до поданої ПРАТ "СК "ФЕНІКС" звітності за 2023 рік страховий портфель компанії формувався в основному за рахунок платежів зі страхування наземного транспорту (крім залізничного) – частка премій становить 81%. Обсяг страхових премій компанії в зазначеному періоді становив 1 176 тис. грн, сформовані страхові резерви – 166 тис. грн. За 2023 рік страховик сплатив страхові відшкодування в обсязі 33 тис. грн. Частка компанії за страховими преміями на страховому ринку становить 0,003%.

Процедура виходу з ринку страховика встановлена Положенням про добровільний вихід з ринку страховика та передачу страховиком страхового портфеля, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 25.12.2023 № 184 (зі змінами).  | Форіншурер