Єврокомісія виявила конвергенцію штучного інтелекту та блокчейну


Єврокомісія виявила конвергенцію штучного інтелекту та блокчейнуЄвропейська блокчейн-обсерваторія (EUBOF) — ініціатива Європейської комісії з відстеження та аналізу розвитку блокчейну в ЄС — опублікувала звіт, в якому велику увагу приділено стимулювання інновацій. EUBOF виявила сильну тенденцію, яка полягає у конвергенції блокчейну та штучного інтелекту.

Конфіденційні набори даних штучного інтелекту можуть безпечно зберігатися на блокчейні, що, з погляду EUBOF, може бути корисним у «охороні здоров'я та фінансах, де безпека даних має першорядне значення».

Крім того, конвергенція двох технологій може уможливити децентралізовані мережі штучного інтелекту. Це може знизити ризик монополізації даних та сприяти кооперативній розробці штучного інтелекту.

EUBOF дійшла висновку, що штучний інтелект може покращити функціональність смарт-контрактів, які застосовуються у різних галузях.

У дослідженні Європейської комісії також визнається зростання екосистеми децентралізованих фінансів (DeFi), що триває, в рамках яких очікується запуск нових протоколів і додатків.

EUBOF очікує, що притаманні технології блокчейна сумісність, стійкість та енергоефективність стануть основною рушійною силою її подальшого впровадження.

EUBOF дала кілька рекомендацій, у тому числі створення глобального центру знань з блокчейну, зміцнення взаємодії Європи з усіма зацікавленими сторонами та вирішення проблем, що виникають у зв'язку з новими технологіями.

Одночасно з виходом звіту EUBOF, Євросоюз оголосив про плани внести поправки до чинного регламенту Європейського спільного підприємства з виробництва високопродуктивних комп'ютерів (EuroHPC), який наказує використання суперкомп'ютерів для розробки штучного інтелекту.

EuroHPC управляє дев'ятьма суперкомп'ютерами в Європі, створеними завдяки цій ініціативі. Продовженню місії повинні сприяти нові центри штучного інтелекту, які пропонуються поправкою.

З цього приводу Віллі Борсус, віце-президент Валлонського регіону Бельгії та міністр економіки, досліджень та інновацій заявив: «Сила Європи в єдності, і разом ми вже досягли великих цілей. Ми переконалися в цьому при розробці суперкомп'ютерів світового класу, і тепер хочемо підвищити ефективність роботи потужних машин для створення надійного штучного інтелекту».

Згідно з новим регламентом, компанії, які надають хостинг, отримуватимуть від ЄС компенсації до 50% витрат на придбання та експлуатацію суперкомп'ютерів штучного інтелекту. Проте право власності на ці суперкомп'ютери хостингові компанії отримають лише після 5-річного випробувального періоду.  | Форіншурер