Виплати по страхуванню майна в США до 2026 року випереджатимуть інфляцію: Triple-I


Виплати по страхуванню майна в США до 2026 року випереджатимуть інфляцію: Triple-IВідповідно до звіту Triple-I (Інституту страхової інформації), страхові виплати на відновлення майна в США зростають повільніше, ніж загальна інфляція, і очікується, що ця тенденція збережеться протягом наступних двох років.

Незважаючи на те, що уповільнення зростання виплат може зменшити збитковість страхових компаній, це навряд чи зменшить тиск на підвищення премій, особливо через погіршення тенденцій андеррайтингу та стійке підвищення вартості заміни протягом кількох років. Однак ця тенденція може стабілізуватися, перш ніж до 2026 року знову випередить загальну інфляцію.

Що стосується інфляції, то в прогнозі Triple-I Outlook спостерігається зниження індексу споживчих цін (CPI) на 4,1% порівняно з минулим роком. Незважаючи на це, з початку 2024 року індекс споживчих цін демонстрував щомісячне зростання з 3,1% у січні до 3,2% у лютому та 3,5% у березні.

Однак ця тримісячна тенденція не вказує остаточно на зміну річного спаду в поточному році. Наприклад, незважаючи на підвищення протягом трьох місяців із 12 у 2023 році, CPI все одно знизився з 8% у 2022 році до 4,1% у 2023 році, йдеться у Insurance Economics Outlook.

Triple-I прогнозує, що інфляція в США стабілізується на решту року, коливаючись на рівні близько 3,5%, з запасом на 0,4% вище та нижче цього прогнозу.

У період з 2019 по 2022 рік виплати по майнових збитках, включаючи витрати на матеріали та робочу силу, зросли на 55%, майже вчетверо перевищивши CPI. Знадобиться десятиліття стандартної інфляції на рівні 2% на рік, щоб поглинути інфляційний вплив ескалації витрат на заміщення, спричинений пандемією.

З початку 2024 року страхові виплати по майну зросли ще на 1,5%, відстаючи від загального рівня інфляції в 3,5%.

Зменшення виплат по автострахуванню, особливо для вживаних автомобілів, сповільнило зростання вартості ремонту як для комерційного, так і для особистого автострахування, відзначаючи найнижче зростання серед сегментів P&C.

«Triple-I прогнозує, що виплати страховиків майна зростуть на 3,2% до 2026 року, швидше, ніж загальна інфляція, коливаючись від 2,1% до 2,9%», прокоментував Майкл Леонард, доктор філософії, CBE, головний економіст і дослідник даних Triple-I.

Ця тенденція, як очікується, зміниться до 2026 року. «Ми очікуємо, що виплати зростуть на 1,5% у 2024 році та на 2,5% у 2025 році, що буде нижче загальної інфляції в обидва роки, і зросте на 3,2% у 2026 році».

«Одним застереженням щодо висновків є загроза відновлення інфляції через геополітичні ризики, включаючи війну в Україні, проблеми Китаю та Тайваню, Індії та Китаю, світові ціни на продовольство, збої в ланцюжках поставок, торговельні війни та вибори в США», – додав Майкл Леонард.

Згідно з прогнозом Triple-I, протягом наступних двох років виплати зростуть на 1,75% нижче, ніж загальна інфляція. Використовуючи нижчий прогноз інфляції ФРС для порівняння, ця маржа звужується до 0,85%. Це сталося після періоду, коли виплати зросли відносно загальної інфляції під час та після пандемії.  | Форіншурер