Індія "акредитувала" російських страховиків на страхування експорту нафти


Індія "акредитувала" російських страховиків на страхування експорту нафтиІндія надала дозволи на морське страхування чотирьом російським страховим компаніям до 2025 і 2029 років, допомагаючи росії зменшити залежність від міжнародних страховиків та перестраховиків при експорті нафти до Індії, пише Bloomberg.

«Росія, як і раніше, є домінуючим постачальником в Індію, але є ознаки того, що нафтопереробні заводи закуповують більше нафти з інших країн. За даними аналітичної компанії Kpler, загальний обсяг імпорту з Саудівської Аравії в лютому виявився на 22% вищим, ніж у січні», — повідомляє агентство.

Російські страхові компанії ВСК, СОГАЗ та Альфастрахование отримали дозвіл на здійснення морського страхування до кінця лютого 2025 року. Крім того, термін аккредитації страховика Ингросстрах продовжено до березня 2029 року. Перестрахове покриття цих страховиків забезпечує державний перестраховик РПНК.

Однак росія продовжує використовувати міжнародних перестраховиків для покриття танкерного флоту, що експортує свою нафту до Індії. Однак гранична ціна на сировину в $60 за барель дала їм важелі впливу на нафтові потоки.

Використання власних страхових послуг допоможе зменшити залежність росіян від санкційних обмежень США та Євросоюзу та поступливість для індійських покупців.

Індійські нафтопереробні заводи прагнуть отримувати більше російської нафти, але для відновлення закупівель потрібне схвалення США, заявили представники індійських НПЗ. Імпорт російської нафти в Індію різко збільшився після початку російського вторгнення в Україну.

Як писав Форіншурер, російські нафтові танкери, що обходять санкції США та ЄС, покладаються на страхове покриття, за якою неможливо пред’явити претензії, йдеться у розслідуванні Financial Times та датської медіагрупи Danwatch.

У документах йдеться про те, що низка російських суден має фіктивне страхування для отримання дозволу виходу у море, яку може бути анульовано в разі техногенної катастрофи.

Російський страховик "Ингосстрах" надає страхове покриття, яке необхідне її клієнтам для заходу в порти по всьому світу. Але в договорі прописано «застереження про виключення санкцій», яке анулює претензії більшості танкерів, що перевозять російську нафту.

Договори страхування російського флоту з "Ингосстрахом" потенційно наражають прибережні держави Європи та Азії на величезні потенційні витрати на очищення в разі розливу нафти. Аналітики виявили низку танкерів флоту, які використовують таке страхове покриття під час плавання через датські води та Англійський канал на шляху до Індії.

Це також підкреслює, що складний режим західних санкцій, спрямований на скорочення енергетичних доходів москви після її повномасштабного вторгнення в Україну, міг ненавмисно збільшити екологічні загрози від неадекватно застрахованих суден.  | Форіншурер