Уряд Вірменії готовий підтримувати агростраховиків і частково взяти на себе ризики


Уряд Вірменії в рамках пілотної програми агрострахування не тільки субсидуватиме страхові премії, але й компенсуватиме витрати страхових компаній у разі перевищення певного порогу страхових виплат, повідомив міністр економіки Геворг Папоян, пише АрмІнфо.

«У 2023 році було застраховано 11 662 га землі, страхові внески склали близько 1,8 млрд драмів (4 млн євро) (загальна компенсація склала 2,7 млрд драмів або 6 млн євро), станом на 31 грудня виплачено близько 3864 заяв на суму близько 2,7 млрд драмів. У 2024 році через вихід перестрахової компанії з ринку агрострахування Вірменії страхові компанії не змогли взяти на себе страхові ризики в повному обсязі, враховуючи високі збитки, викликані зміною клімату. З цієї причини програма цього року стартувала пізно, тому необхідно було знайти тимчасове рішення на 2024 рік і змінити підхід програми», – пояснив Геворг Папоян.

Міністр зазначив, що для забезпечення участі страхових компаній у програмі цього року пропонується, крім субсидування страхових внесків, держава готова частково взяти на себе страхові ризики, тобто підтримати страхові компанії шляхом надання компенсацій якщо буде перевищено певний поріг страхових виплат. "Зокрема, відшкодувати кожній страховій компанії - учаснику агентства 80% виплат суб'єктам господарювання, що перевищує 70% зібраних страхових премій", - додав міністр.

Програма агрострахування була запущена у Вірменії у вересні 2019 року і продовжувала діяти до 2023 року, фактично в пілотному режимі, охоплюючи шість регіонів країни. Придбання страхового поліса субсидується державою в розмірі 50–60% залежно від ризику. Перестраховиком виступила Swiss Re. Створено було також Національне агентство агрострахування AINA, на яке було покладено розробку стандартних продуктів агрострахування, умови та регулювання процесу державного субсидування, актуарні розрахунки та інші функції.  | Форіншурер