В Україні буде створена повнофункціональна система страхування воєнних ризиків


В Україні буде створена повнофункціональна система страхування воєнних ризиківРада з фінансової стабільності погодила концептуальну записку для створення в Україні повнофункціональної системи страхування воєнних ризиків. Це передбачено Меморандумом про економічну та фінансову політику між Україною та Міжнародним валютним фондом.

Ця концепція розроблена за участю фахівців Світового банку, Національного банку, Міністерства фінансів та Міністерства економіки. Визначена концепцією модель страхування воєнних ризиків передбачає запровадження обов’язкового та добровільного страхування, обговорюватиметься та впроваджуватиметься поєтапно. Наступними кроком буде презентація та обговорення зазначеної концепції з представниками бізнесу.

Пропонована модель працюватиме за участю локальних страховиків, міжнародних перестраховиків та держави в особі спеціально створеного Державного агентства (або іншої установи, визначеної з міжнародними донорами за результатами майбутніх обговорень), і потребує розробки окремого законопроекту. Подальше опрацювання моделі та підготовка змін до законодавства триватиме в межах робочої групи за участю фахівців НБУ, Міністерства фінансів і Міністерства економіки.

Під час засідання РФС розглянула і взяла до відома оновлений макроекономічний прогноз НБУ та огляд системних ризиків для фінансового сектору. Економіка України відновлювалася впродовж 2023 року, і попри війну зростання триватиме й надалі, а рівень ризиків у фінансовому секторі контрольований.

Основним припущенням прогнозу є відчутне зниження високих безпекових ризиків із 2025 року. Довше збереження таких ризиків негативно впливатиме на ділові та споживчі настрої, водночас значний стимул економіці може надати реалізація масштабних проєктів відбудови України та отримання заморожених російських активів. Нині ключовим системним ризиком є неритмічність надходження міжнародної допомоги.

РФС також розглянула і взяла до відома результати оцінки стійкості банків, проведеної НБУ. Більшість банків в Україні, за результатами оцінки, мають достатній капітал, а банківська система в цілому – високий запас міцності. Банки, для яких установлено підвищені необхідні рівні нормативів достатності капіталу, мають поетапно до квітня 2026 року виконати погоджені з НБУ програми реструктуризації або капіталізації.

Страхування інвестицій від воєнних ризиків в Україні планується запустити у другому кварталі 2024 року. Так, цього року набрав чинності Закон від 22.11.2023 № 3497-IX, яким сферу діяльності ЕКА було розширено на страхування прямих інвестицій та інвестиційних кредитів, спрямованих на розвиток експорторієнтованих підприємств.

Перелік воєнних та політичних ризиків, а також умови і порядок страхування/перестрахування визначатиметься Постановою Уряду, яка наразі розробляється Міністерством економіки та Нацбанком. Цей документ має бути опублікований у найближчі місяці.

Для потенційних інвесторів війна стала стримуючим фактором з двох причин. По-перше, стан активних воєнних дій сприймається іноземними інвесторами як синонім абсолютної невизначеності та ризику втрати своїх активів в Україні. По-друге, відсутність механізму страхування воєнних ризиків такого масштабу створює для інвесторів непривабливе середовище для інвестування та розвитку власного бізнесу.

З метою подолання цих викликів та залучення іноземних інвестицій в Україну уряд розпочав впровадження значних регуляторних та економічних реформ. Одним з основних кроків стало страхування інвестицій від воєнних ризиків в Україні, що дозволить інвесторам розраховувати на покриття потенційних збитків зумовлених воєнними діями в Україні.  | Форіншурер