У Польщі на кожні 4 поліси ОСЦПВ припадає лише один поліс КАСКО. Дослідження PIU


У Польщі на кожні 4 поліси ОСЦПВ припадає лише один поліс КАСКО. Дослідження PIUЗа даними Польської страхової палати (PIU), кількість активних обов’язкових полісів ОСЦПВ у Польщі на кінець третього кварталу 2023 року перевищила 27,7 млн, а кількість врегульованих претензій сягнула 826 тисяч із середньою сумою претензій близько 9,5 тисяч злотих.

За останні 10 років загалом було виплачено 86,6 млрд злотих, а кількість позовів досягла майже 11,6 млн (майже 3,7 тис. позовів на день). Загальна сума премій за ОСЦПВ за останнє десятиліття склала 133 мільярди злотих, причому середня премія за ОСЦПВ у Польщі становила 510 злотих (116 євро або 4800 грн).

У Польщі на кожні 4 поліси ОСЦПВ припадає лише один поліс КАСКО. За підсумками трьох кварталів 2023 року кількість активних договорів за цим страхуванням сягнула приблизно 7,3 млн, врегульовано 590 тис. претензій. Так само за останні 10 років загальна сума премії становила 84 мільярди злотих, з яких майже 52 мільярди злотих було виплачено за збитки. За цей період страховики допомогли водіям у майже 8 млн випадків – у середньому понад 2 тис. випадків на день. Середня сума позову Motor Hull становила понад 9 тисяч злотих.

Опитування PIU показують, що 96% польських водіїв описали свої навички водіння як хороші, тоді як 82% заявили, що вони завжди бездоганно оцінюють ситуацію на дорозі під час маневрування. При цьому більше половини респондентів (52%) стверджували, що можна їздити швидко і безпечно, а 53% вважають, що досвідчені водії можуть керувати автомобілем на високих швидкостях, не спричиняючи аварій.

"Кількість аварій у Польщі зменшується протягом кількох років. Цьому сприяє багато факторів - зокрема суворіший підхід до штрафів за серйозні правопорушення та вищі покарання для водіїв-порушників, а також технології - автомобілі стають безпечнішими. Ми бачимо значні покращення, але ми не повинні припиняти наших зусиль, щоб зробити статистику ДТП кращою», - повідомили в Департаменті дорожнього руху Національної поліції Польщі. У звіті Департаменту йдеться про понад 21,3 тис. ДТП, у яких майже 1,9 тис. людей загинули, понад 24,7 тис. отримали травми.

Триває робота над наданням водіям додаткових зручностей, пов’язаних із повідомленням про ДТП. У додатку mObywatel буде функція цифрового підтвердження ДТП у вигляді електронної версії спільної заяви про ДТП. Це полегшить обмін даними між учасниками інциденту. Зараз над вирішенням проблеми працюють Центр інформаційних технологій, Польська страхова палата, представники страхових компаній та Фонд страхування.

Все більше поляків використовують електронні версії документів і додаток mObywatel, що полегшує розвиток додаткових функціональних можливостей і збільшує шанси їх популяризації. У водіїв буде готовий цифровий документ, який вони зможуть швидко надати страховику. Це запустить процес врегулювання претензій, що дозволить водіям швидко скористатися професійною допомогою.

Окрім ДТП, крадіжки є ще однією основною категорією ризику. За даними поліції, у 2023 році розкрито понад 10 тисяч крадіжок – майже на 36% більше, ніж у минулому році. З іншого боку, багато транспортних засобів страждають від погодних явищ. Зменшення кількості аварій, смертей і травм, безсумнівно, є обнадійливим. Проте досягнення цілей «нульового бачення», до яких має прагнути Польща разом з іншими європейськими країнами, ще далеко попереду.

Підвищення безпеки дорожнього руху можливе завдяки численним ініціативам та змінам у законодавстві, які були впроваджені протягом останніх років. Прикладом змін є збільшення розміру штрафів та прив’язка штрафних балів до суми страхових платежів за страхуванням цивільної відповідальності, яке набуло чинності з середини 2022 року.

Інші включають запровадження правил для підвищення безпеки пішоходів, суворіші покарання за найсерйозніші порушення правил дорожнього руху або запровадження обов’язку дотримуватися дистанції між транспортними засобами на автомагістралі та швидкісній дорозі.  | Форіншурер