Страхування інвестицій від воєнних ризиків в Україні запустять у 2 кварталі 2024 року


Страхування інвестицій від воєнних ризиків в Україні запустять у 2 кварталі 2024 рокуСтрахування інвестицій від воєнних ризиків в Україні планується запустити у другому кварталі 2024 року, повідомила заступниця Голови Експортно-кредитного агентства Оксана Очеретяна під час зустрічі з Комітетом Європейської Бізнес Асоціації з питань відновлення України.

Так, цього року набрав чинності Закон від 22.11.2023 № 3497-IX, яким сферу діяльності ЕКА було розширено на страхування прямих інвестицій та інвестиційних кредитів, спрямованих на розвиток експорторієнтованих підприємств.

Перелік воєнних та політичних ризиків, а також умови і порядок страхування/перестрахування визначатиметься Постановою Уряду, яка наразі розробляється Міністерством економіки та Нацбанком. Цей документ має бути опублікований у найближчі місяці.

На виконання згаданого Закону, ЕКА готує кілька продуктів, якими, як очікується, вже цього року зможе скористатися бізнес:

  • страхування міжнародних та національних прямих інвестицій в Україну та дивідендів;
  • страхування кредитів, пов'язаних з інвестиціями.

Важливими критеріями доступу до цього виду страхування буде створення в результаті інвестицій експортного потенціалу.

Серед потенційних політичних ризиків можуть бути визначені експропріація, примусове відчуження, безпідставне відкликання ліцензій, невиконання зобов'язань держави, неможливість конвертації валюти тощо. Серед воєнних - воєнний конфлікт, бойові дії, насильницька зміна чи повалення влади, окупація, анексія тощо.

Компенсацію можна буде отримати у разі повної зупинки діяльності по принципу business interruption (компенсується різниця між вартістю інвестицій до події та вартістю після події). Більше деталей буде відомо після публікації відповідного проєкту Постанови Кабміну.

Які гарантії сьогодні пропонує Україна іноземним інвесторам?

Для потенційних інвесторів війна стала стримуючим фактором з двох причин. По-перше, стан активних воєнних дій сприймається іноземними інвесторами як синонім абсолютної невизначеності та ризику втрати своїх активів в Україні. По-друге, відсутність механізму страхування воєнних ризиків такого масштабу створює для інвесторів непривабливе середовище для інвестування та розвитку власного бізнесу.

З метою подолання цих викликів та залучення іноземних інвестицій в Україну уряд розпочав впровадження значних регуляторних та економічних реформ. Одним з основних кроків стало страхування інвестицій від воєнних ризиків в Україні, що дозволить інвесторам розраховувати на покриття потенційних збитків зумовлених воєнними діями в Україні.

В Україні гарантується захист іноземних інвестицій незалежно від форм власності.

Зокрема, гарантії захисту інвестицій включають в себе:

  • гарантії від зміни законодавства;
  • гарантії від примусових вилучень, а також незаконних дій державних органів та їх посадових осіб;
  • компенсація і відшкодування збитків інвесторам;
  • гарантії в разі припинення інвестиційної діяльності;
  • гарантії переказу доходів, прибутків та інших сум у зв'язку з іноземними інвестиціями.

Крім того, з 2024 року набув чинності закон щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків (далі по тексту - «Закон»). Експортно-кредитне агентство (ЕКА) отримало право страхувати та перестраховувати воєнні та/або політичні ризики фінансових втрат українських та іноземних інвесторів, якщо вони пов'язані з інвестиціями у створення об'єктів та інфраструктури, необхідних для розвитку переробної промисловості та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження.

Додатково, до кінця березня 2024 року Кабінет Міністрів України та Національний Банк України зобов'язуються визначити конкретний розширений перелік воєнних ризиків, а також порядок та умови страхування (перестрахування) таких ризиків.   | Форіншурер