МТСБУ запустило електронний сервіс подачі документів для отримання регламентних виплат


МТСБУ запустило електронний сервіс подачі документів для отримання регламентних виплатУ зв'язку із введенням в Україні воєнного стану, з метою оперативного опрацювання вхідної кореспонденції, Моторне (транспортне) страхове бюро України рекомендує усім особам, що звертаються до МТСБУ з приводу здійснення регламентних виплат, користуватися послугами електронного зв’язку та надсилати заяви, повідомлення про ДТП та інші документи, пов’язані з проведенням регламентних виплат, за допомогою електронного сервісу подачі документів.

Звертаємо вашу увагу, надані документи мають бути обов’язково підписані електронним цифровим підписом (КЕП). Якщо ви не маєте КЕП, то його можна отримати в одному з акредитованих центрів сертифікації ключів (АЦСК). Інформацію про регламенти роботи АЦСК, порядок та вартість отримання послуг КЕП, а також адреси пунктів надання таких послуг, розміщено на сайтах АЦСК. Посилання на ці сайти можна знайти в Електронному реєстрі суб'єктів, які надають послуги, пов'язані з КЕП.

Для отримання відшкодування шкоди з Фонду захисту потерпілих треба використати сервіс для зручного заповнення форми повідомлення, додавання додаткових документів, накладення електронного цифрового підпису (КЕП) та відправки до МТСБУ. Для цього необхідно пройти коротку процедуру реєстрації.

Подання повідомлення та інших документів за допомогою електронного сервісу є офіційним способом подання документів до МТСБУ і не потребує дублювання в будь-який інший спосіб (e-mail, пошта, особистий візит до МТСБУ).

Нагадаємо, що за підсумками 2023 року МТСБУ здійснило 7 524 регламентних виплат з Фонду захисту потерпілих Бюро на загальну суму 436,8 млн.грн. Показник кількості регламентних виплат у порівнянні із 2022 зріс на 30%, сума виплат – на 42,5%.

Найвагомішою статтею регламентних виплат з Фонду захисту потерпілих залишаються виплати за шкоду, заподіяну власниками незабезпечених транспортних засобів (які стали винуватцями ДТП, не маючи чинного поліса ОСЦПВ). За 2023 рік цей тип виплат становив – 68,2% із загальної суми, для порівняння у 2022 році його питома вага становила 64,5%. Кількість виплат за такими випадками склала 4,7 тис. шт. (+31,5%), сума – 298,1 млн. грн. (+45,7%). У 2022 році ці показники становили 3,2 тис. шт. та 161,7 млн. грн. відповідно.

Кваліфіковані надавачі електронних довірчих послуг, які внесені до Довірчого списку на підставі рішення засвідчувального центру, можуть надавати електронні довірчі послуги лише у банківській системі України та при здійсненні переказу коштів згідно Наказу Міністерства цифрової трансформації України від 28 липня 2020 року №112 "Про затвердження Порядку ведення реєстру чинних, блокованих та скасованих сертифікатів відкритих ключів", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18.08.2020 за №798/35081. Інформація про кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг разом з інформацією про кваліфіковані електронні довірчі послуги, які вони надають у вигляді, придатному для автоматичної обробки міститься у Довірчому списку.  | Форіншурер