Виплати МТСБУ з Фонду захисту потерпілих в 2023 році зросли на 30% до 437 млн грн


Виплати МТСБУ з Фонду захисту потерпілих в 2023 році зросли на 30% до 437 млн грнЗа підсумками 2023 року МТСБУ здійснило 7 524 регламентних виплат з Фонду захисту потерпілих на загальну суму 436,8 млн грн. Показник кількості регламентних виплат у порівнянні із 2022 зріс на 30%, сума виплат – на 42,5%.

Найвагомішою статтею регламентних виплат з Фонду захисту потерпілих залишаються виплати за шкоду, заподіяну власниками незабезпечених транспортних засобів (які стали винуватцями ДТП, не маючи чинного поліса ОСЦПВ). За 2023 рік цей тип виплат становив – 68,2% із загальної суми, для порівняння у 2022 році його питома вага становила 64,5%. Кількість виплат за такими випадками склала 4,7 тис. шт. (+31,5%), сума – 298,1 млн. грн. (+45,7%). У 2022 році ці показники становили 3,2 тис. шт. та 161,7 млн. грн. відповідно.

“МТСБУ здійснює найбільше виплат з Фонду захисту потерпілих застрахованим особам, які постраждали в ДТП з винуватцем, у якого відсутній чинний договір ОСЦПВ. Важливо відзначити, що Бюро не залишає винуватців ДТП без відповідальності. МТСБУ виступає із регресивними позовами до цих осіб та у судовому порядку змушує компенсувати всі понесені витрати. Зменшення рівня незастрахованих є пріоритетом роботи МТСБУ на 2024 рік”, прокоментував Генеральний директор МТСБУ Олександр Берназюк.

Кількість виплат з Фонду захисту потерпілих МТСБУ

Кількість виплат з Фонду захисту потерпілих МТСБУ

Другою вагомою категорією є виплати, здійснені за водіїв пільгової категорії (учасники бойових дій, інваліди І групи, інвалід війни, які керують належним їм ТЗ; а також особа, що керує ТЗ належним інваліду І групи, у його присутності).

За 2023 рік кількість таких виплат склала 1,2 тис. шт., сума виплат – 79,8 млн. грн. У порівнянні з 2022 роком кількість виплат збільшилась на 29,4%, сума зросла на 46,1%. Питома вага виплат за пільговиків становить 18.2% із загальної суми виплат фонду захисту потерпілих МТСБУ.

Сума виплат з Фонду захисту потерпілих МТСБУ, млн.грн

Сума виплат з Фонду захисту потерпілих МТСБУ, млн.грн

За 2023 рік МТСБУ виплатило 12,1 млн.грн. за зобов’язаннями з ОСЦПВ страхових компаній, що були визнані банкрутами. За зобов’язаннями компаній, які припинили діяльність на ринку ОСЦПВ, але ще не визнані банкрутами у встановленому законодавством порядку, здійснено виплат за рахунок наявних у Фонді захисту потерпілих МТСБУ гарантійних внесків таких страховиків на суму 42 млн.грн.

Структура виплат з Фонду захисту потерпілих МТСБУ

Структура виплат з Фонду захисту потерпілих МТСБУ

Мінімальними залишаються регламентні виплати за ДТП, спричинені невстановленим транспортним засобом (за такими випадками сплачують тільки за шкоду життю та здоров’ю) – 4,5 млн.грн.; та по ДТП, спричиненими автівками, якими заволоділи внаслідок протиправних дій – 0,22 млн.грн.  | Форіншурер