Глобальний M&A ринок відновиться в 2024 році після складного року. Прогноз WTW


Глобальний M&A ринок відновиться в 2024 році після складного року. Прогноз WTWДані WTW Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) вказують на спад активності глобальних злиттів і поглинань (M&A) в останньому кварталі 2023 року, коли покупці зіткнулися з труднощами в додаванні вартості.

Дослідження показує, що результативність угод злиття та поглинання досягла найнижчого рівня за весь час у четвертому кварталі 2023 року, коли компанії, які завершили угоди, були нижчими на 13,6 відсоткових пункти для придбань на суму понад 100 мільйонів доларів.

У 2023 році глобальний обсяг M&A угод скоротився на 27% із 619 завершеними транзакціями порівняно з 853 у попередньому році. Великі угоди вартістю понад 1 мільярд доларів скоротилися на 30%, продовжуючи тенденцію, яка почалася в 2020 році. Складне економічне середовище, яке позначається стійкою інфляцією, підвищенням процентних ставок і геополітичною нестабільністю, сприяло цьому.

WTW визнає складні умови, пояснюючи виклики геополітичним конфліктом, побоюваннями рецесії, зростанням процентних ставок і високою вартістю капіталу. Аналітики прогнозують значний потенціал для зривів угод у 2024 році, оскільки насичений календар виборів і складний нормативно-правовий ландшафт створюють перешкоди та контроль щодо термінів завершення угоди.

Незважаючи на нещодавню низьку ефективність, довгострокова тенденція за останні 15+ років показує, що угоди злиття та поглинання загалом випередили ринок після світової фінансової кризи, зафіксувавши позитивну маржу в +1,5 відсоткових пунктів.

Дивлячись на майбутнє, аналітики зберігають обережний оптимізм щодо відновлення активності M&A у 2024 році. Такі фактори, як стабілізація інфляції та вартість фінансування свідчать про потенційне відновлення.

Регіональні коливання показників M&A були помітними: у Північній Америці та Європі спостерігалося зниження обсягів угод, тоді як Азіатсько-Тихоокеанський регіон випередив свій регіональний індекс, завершивши 155 угод у 2023 році. Оскільки макроекономічна нестабільність і геополітичний конфлікт зберігаються, очікується, що учасники угод зосередяться на менших середньоринкових транзакціях, які легше виконувати та менш ризиковані для фінансування.  | Форіншурер