Укрексімбанк випустив акредитив на $10 млн в рамках проєкту страхування суден від воєнних ризиків


Укрексімбанк випустив акредитив на $10 млн в рамках проєкту страхування суден від воєнних ризиківУкрексімбанк за заявкою Експортно-кредитного агенства випустив акредитив на суму 10 млн доларів в рамках державного проєкту, спрямованого на відновлення можливостей страхування суден від воєнних ризиків.

Війна негативно вплинула на сферу страхування в Україні. Страхування експорту зерна з України стало набагато більш ризикованим, оскільки в липні 2023 року росія остаточно вийшла з «зернової угоди», укладеної за посередництва ООН, що своєю чергою зробило дорожчою вартість страхування для судновласників.

В листопаді 2023 року Уряду України разом із британським урядом та пулом 14 страхових компаній із Британії вдалося створити спеціальну програму (так званий проєкт «Unity»), спрямовану на те, щоб забезпечити судновласників можливістю отримувати доступне страхове покриття для транспортування експортованого з України зерна та інших товарів морем з України. Схема, зокрема, спрямована на забезпечення судновласників і фрахтувальників страхуванням воєнних ризиків за відсутності безпечних коридорів для суден, що заходять і виходять із чорноморських портів.

Реалізація такої важливої для економіки України ініціативи стало можливим завдячуючи тісній співпраці між Українським урядом, міжнародною компанією Марш МакЛеннан, ПрАТ «Експортне-Кредитне Агентство», Укрексімбанком та Укргазбанком.

«Питання безпеки – великий виклик для українських імпортерів та експортерів. Тому Укрексімбанк, як банк, який спеціалізується на наданні рішень для підтримки експорту, був радий долучитися до ініціативи Кабінету Міністрів. Завдяки реалізації цього інноваційного проєкту зі страхування, судновласники отримали можливість отримувати страховку ризиків, а наша держава зможе продовжувати виконувати місію надійного гаранта світової продовольчої безпеки», – зазначив Член правління Укрексімбанку Олександр Щур.

Україна спільно з урядом Великої Британії та 14 британськими страховими компаніями успішно створила механізм спеціального страхування суден, що використовують український морський коридор. До механізму залучені Експортно-кредитне агентство, а державний Укрексімбанк та Укргазбанк випустили відповідний фінансовий інструмент – акредитив.

Нова програма Unity від Marsh McLennan та Уряду України за участі Lloyd’s для покриття експорту українського зерна може прокласти шлях для більшої кількості страхових рішень для підтримки країни в умовах війни.

Унікальна структура Unity дозволить андеррайтерам оцінювати ризики на більш доступних рівнях, ніж ті, що спостерігалися в останні місяці.

Marsh у співпраці з українським урядом, Експортно-кредитним агентством України, Укрексімбанком, Укргазбанком і DZ Bank оголосили про запуск нової програми – Unity – для надання доступного страхування для підтримки експорту зерна та інших важливих продовольчих товарів у всьому світі з чорноморських портів України.

Запущена в листопаді програма Unity надасть покриття до 50 мільйонів доларів по страхуванню каско та окремого P&I страхування від військових ризиків від синдикатів Lloyd’s.

Українські порти були закриті після вторгнення росії в лютому 2022 року, а страхові та перестрахові компанії Lloyd's, і лондонський ринок комерційного страхування очікували додаткових гарантій, враховуючи потенційні збитки, пов’язані з кожним судном.

Програма спрямована на те, щоб дозволити судновласникам отримати покриття для транспортування зерна морем з України, яка значною мірою залежить від доходів від експорту сільськогосподарської продукції, за відсутності безпечних коридорів. Очікується, що об’єкт Unity значно скоротить витрати на страхування суден, що експортують українське зерно, тим самим пом’якшивши поточний тиск на ланцюжки поставок і зміцнивши глобальну продовольчу безпеку.  | Форіншурер