Експортно-Кредитне Агентство отримало ліцензії НБУ на здійснення страхування, перестрахування та надання гарантій


Національний банк України ухвалив рішення про видачу “Експортно-Кредитному Агентству” ліцензії на здійснення діяльності, що включає страхування, перестрахування, надання гарантій. ЕКА було включене до Державного реєстру фінансових установ 6 лютого 2023 року.

У частині першій статті 7 Закону України “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” встановлено, що ЕКА надає послуги зі страхування, перестрахування та надання гарантій відповідно до Закону України “Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності”.

Згідно з частиною першою статті 9 Закону України “Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності” ЕКА є страховиком із спеціальним статусом, що здійснює діяльність на підставі відповідної ліцензії.

Мета та основні завдання ЕКА визначені в частині першій та другій статті 4 Закону України “Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності”.

Експортно-Кредитне Агентство отримало ліцензії НБУ на здійснення страхування, перестрахування та надання гарантій

Згідно Положення про ліцензування Експортно-кредитного агентства та умов провадження ним діяльності із страхування, перестрахування, надання гарантій, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 06.01.2023 №1, ЕКА дотримано вимоги нормативу платоспроможності та достатності капіталу станом на останню звітну дату, що передує зверненню до Нацбанку для отримання ліцензії.

Так, за розрахункової величини НПДК 312,2 млн грн прийнятні активи становлять 1,88 млрд грн, з яких: грошові кошти – 472,3 млн грн (25,12%); державні облігації України, що перебувають у біржовому списку – 1,4 млрд грн (74,88%).

Станом на 25 грудня 2023 року ЕКА укладено 22 договори страхування, в тому числі портфельним методом, якими підтримано 85 зовнішньоекономічних угод, з яких: страхування зовнішньоекономічних договорів – 6; страхування кредитів – 13 та страхування кредитів (портфельне, в межах державної програми “5-7-9”) – 66.

Таке рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 25 грудня 2023 року.   | Форіншурер