НБУ анулював страховим компаніям “Альфа Страхування” та “Мотор-Гарант” усі ліцензії


НБУ анулював страховим компаніям “Альфа Страхування” та “Мотор-Гарант” усі ліцензіїНаціональний банк України анулював страховим компаніям “Альфа Страхування” та “Мотор-Гарант” усі ліцензії на страхову діяльність.

Минулого року НБУ тимчасово призупинив ліцензії цих страховиків. Підставою для прийняття таких рішень було порушення підпункту 9 пункту 72 глави 5 розділу ІІ Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою №153, а саме невідповідність ділової репутації власників істотної участі вимогам законодавства. Ці установи не виконали рішення Національного банку України та не усунули порушення ліцензійних умов.

Згідно звітністі “Альфа Страхування” станом на 30 вересня 2023 року обсяг страхових премій компанії становив 3,99 млн грн (за даними Insurance TOP за 2022 рік, компанія отримала 862 млн грн та входила до ТОП-15 найбільших страховиків України), вартість активів – 644 млн грн, страхові резерви – 21 млн грн. Частка ринку компанії за страховими преміями становила 0,13%.

У червні Національне агентство України з питань виявлення, пошуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів АРМА, оголошувало конкурс з відбору управителя переданих йому за рішенням суду акцій Альфа Страхування. Підставою передачі активу в АРМА стало ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 23 травня 2022 року. На конкурс з пошуку керуючого були виставлені корпоративні права компанії, на які накладено арешт та рахунки в цінних паперах, відкритих у АТ "Альфа-Банк", а саме "ABH Ukraine Limited" (Кіпр) заарештовані прості бездокументарні іменні акції СК "Альфа Страхування" загальною номінальною вартістю 104,728 млн. грн., що становить частку в розмірі 95,2246%.

Премії “Мотор-Гарант” становили 233 тис. грн, вартість активів – 324 млн грн, страхові резерви – 20,9 млн грн. Частка ринку компанії за страховими преміями становила 0,001%.  | Форіншурер