Україна домовилась з Marsh та Lloyd’s про страхове покриття військових ризиків експорту зерна


Україна домовилась з Marsh та Lloyd’s про страхове покриття військових ризиків експорту зернаБрокер Marsh McLennan та андеррайтери Lloyd’s у співпраці з українським урядом, Експортно-кредитним агентством України, Укрексімбанком, Укргазбанком і DZ Bank оголосили про запуск нової програми – Unity Facility – для надання доступного страхування для підтримки експорту зерна та інших важливих продовольчих товарів з України, які транспортуються з Чорноморських портів.

Підписана страховиками Lloyd’s, за даними Beinsure, нова програма Unity надасть до 50 мільйонів доларів страхового покриття морського каско та окремого захисту та відшкодування (P&I) від військових ризиків.

Усвідомлюючи підвищену небезпеку та невизначеність, пов’язану з судноплавством у Чорноморському регіоні, страховий ринок Lloyd’s вже класифікував його як зону високого ризику. Українські порти були закриті після вторгнення росії в лютому, а морські страхові компанії Lloyd's і лондонський ринок комерційного страхування очікують додаткових гарантій, враховуючи потенційні збитки, пов’язані з кожним судном.

– "Запуск Unity дозволить Україні забезпечувати життєво важливі постачання продовольства у світ, одночасно підтримувати українську економіку та зберігати Чорне море відкритим для міжнародної торгівлі", – зазначив Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України. – "Це партнерство між українським урядом, Marsh та Lloyd’s of London є ознакою довіри до нашої економіки та демонструє, що Україна відкрита для бізнесу".

Укрексімбанк та Укргазбанк нададуть резервні акредитиви, кожен підтверджений DZ Bank, для підтримки об’єкта, який підтримується Міністерством економіки України, надаючи судновласникам та фрахтувальники зі страхуванням військових ризиків за відсутності безпечних коридорів. Юридична фірма Norton Rose Fulbright надала консультаційні послуги щодо цієї угоди.

– "Страхування суден, які перевозять українське зерно, стало можливим завдяки співпраці з провідними британськими компаніями у сфері перестрахування через запуск механізму Unity Facility. Загальний обсяг покриття за цією програмою становить 50 млн доларів. Це рішення, перш за все, позитивно вплине на роботу зернотрейдерів. Новий механізм дозволить здешевити вартість страхування зерна приблизно на 2,5 відсоткових пункти від вартості страхового тарифу, що у свою чергу дозволить зернотрейдерам зекономити близько 100-140 грн на одній тонні вантажу, а загалом сільськогосподарським товаровиробникам це додатково принесе до 4 млрд грн", – зазначила Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, ці кошти будуть спрямовані аграріям, як у вигляді збільшення ціни придбання, так і на додаткову закупівлю. Збільшення обсягів українського експорту морським шляхом має сприяти додатковому зростанню української економіки.

– "Як і у випадку з програмою «As One», запущеною для забезпечення страхування в рамках неіснуючої Ініціативи транспортування чорноморського зерна в липні 2022 року, Marsh розширить нову програму Unity для клієнтів зареєстрованих брокерів Lloyd's of London, щоб надати додаткову підтримку гуманітарним зусиллям і полегшити постійний тиск на ланцюги поставок і глобальну продовольчу безпеку", – каже Джон Дойл, президент і головний виконавчий директор Marsh McLennan. – "Ми прагнемо мобілізувати унікальний досвід для підтримки глобальної продовольчої безпеки та стабільності. Запуск цього страхового механізму принесе особливу користь країнам, що розвиваються, які купують значну частину українського зерна, а також допоможе майбутнім зусиллям щодо відновлення та реконструкції України".

Запуск відбувся після оголошення в червні, коли Marsh зобов’язався надавати українському уряду послуги на безоплатній основі, а також експертизу страхування, які включають створення платформи даних для оцінки воєнних ризиків в Україні, стратегічні консультаційні послуги від Oliver Wyman та моделювання перестрахування на випадок катастрофи від Guy Carpenter.

– "Lloyd’s вітає створення цієї програми, яка об’єднує досвід лондонського ринку для надання інноваційного рішення, яке забезпечить безпечне транспортування українського зерна та сільськогосподарської продукції з Чорного моря та допоможе пом’якшити глобальну продовольчу безпеку", – зазначив Джон Ніл, генеральний директор Lloyd’s.

Створення цього державно-приватного партнерства зі страховиками, які працюють разом з українським урядом та його банками, прискорить термінове відновлення життєво важливого експорту зерна на тлі триваючих наслідків цього жорстокого конфлікту, вважають експерти.

Унікальна структура Unity дозволить андеррайтерам оцінювати ризики на більш доступних рівнях, ніж ті, що спостерігалися в останні місяці.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України створив новий механізм страхування суден від воєнних ризиків. Він дозволить значно знизити чинні страхові внески для перевізників, які експортують та імпортують в Україну морем. Відповідне рішення, яке відкриває дорогу для співпраці з британськими перестраховими компаніями, було прийняте на засіданні Уряду 14 листопада 2023 року.  | Форіншурер / Beinsure