Елементи ефективного ринку кіберстрахування та аналіз даних і тенденцій страхування кіберризиків


Елементи ефективного ринку кіберстрахування та аналіз даних і тенденцій страхування кіберризиківАмериканська асоціація страхування майна від нещасних випадків (APCIA) у співпраці з CyberAcuView оприлюднила дослідження комплексного аналізу даних і тенденцій на ринку кіберстрахування, в якому йдеться про нові виклики, зміни в практиці андеррайтингу та поточні еволюція кіберстрахування в технологічному ландшафті.

Звіт «Елементи ефективного ринку кіберстрахування» підкреслює, що кіберризики є загрозами, що постійно розвиваються, підкреслюючи важливість ефективного ринку для продуктів кіберстрахування для задоволення запитів споживачів. Шелбі Шонзе, директор відділу кібернетичних консультацій APCIA, зазначила, що оскільки ринок кіберстрахування все ще розвивається, йому потрібен час, щоб дозріти та підтримувати своє зростання, пише Beinsure Media.

У звіті встановлено, що ринок кіберстрахування використовує доступ до даних, ефективніші процеси андеррайтингу, інвестиції на ринок капіталу, співпрацює з правоохоронними органами та відповідними органами безпеки для боротьби з кіберзлочинністю, а також ініціативи, спрямовані на усунення системних ризиків на користь як страхувальникам, так і суспільству.

Також було підкреслено, що ефективний ринок кіберстрахування розвивається завдяки послідовності та відповідному рівню гнучкості регулювання, що не обтяжує страховиків при адаптації до мінливих потреб споживачів, очікувань і ризиків.

З огляду на це, регулювання страхування має сприяти інформованому вибору споживачів, забезпечувати нагляд за платоспроможністю та припиняти шахрайство на ринку, йдеться у звіті. Ефективність і ринкова конкуренція також повинні розширити можливості споживачів, пропонуючи варіанти страхового покриття.

Страховики шукають нові можливості розширення ринку кіберстрахування. Уповільнення зростання цін і посилення захисту компаній у сфері кібербезпеки допоможуть розширити ринок кіберстрахування.

За даними S&P Global, помірне підвищення цін на кіберстрахування може відкрити шлях для нових покупців, щоб вийти на кіберринок, і полегшити життя існуючим клієнтам. Стабілізація цін на кіберстрахування у другій половині 2022 року та першій половині 2023 року призвела до покращення умов для страховиків та страхувальників, які поновлювали свої кібер-покриття. Однак кіберринок має великі прагнення до зростання, які можна досягти лише за умови появи нових покупців.

Для існуючих клієнтів підвищення тарифів і обмеження страхового покриття, які страховики вводили, коли жорсткий ринок був у розпалі, не були проблемою для клієнтів, які продовжували бачити цінність покриття ризиків.

Попит на кіберстрахування постійно зростає і, як очікується, щорічно подвоюватиметься щороку, а атаки програм-вимагачів наразі є однією з найпоширеніших кіберзагроз.

Хоча страхування, зокрема страхове покриття програм-вимагачів, може підвищити стійкість компаній, воно не може усунути злочинну поведінку, яка зберігає проблеми з програмами-вимагачами. Споживачі повинні бути більш пильними щодо кіберризиків та їхнього впливу на окремі компанії та їхніх партнерів.

«Щоб забезпечити відповідний розвиток доступних страхових рішень для управління виникаючими кіберризиками, ринку слід дозволити розвиватися. Досвід, інновації та співпраця покажуть, наскільки далеко приватний сектор може зайти на кіберринок на благо всіх зацікавлених сторін», – сказав Шонзе.

Ціни на кіберстрахування зменшаться лише для компаній, які доклали зусиль, щоб захистити себе від програм-вимагачів та інших кіберзагроз. «Хороша новина полягає в тому, що ця корекція тарифів на кіберзахист відбулася зараз, і ми спостерігаємо зниження премій», – кажуть аналітики Marsh.

У 2021 році страхову галузь охопила епідемія програм-вимагачів, через яку страхові премії суттєво зросли. Вартість кіберстрахування зросла більш ніж удвічі. Страховики швидко зрозуміли, що вони неправильно оцінюють сам ризик, і це було очевидно в їхніх коефіцієнтах збитків.

Незважаючи на те, що премії в 2023 році зменшуються – у нещодавньому звіті брокера Howden йдеться, що вони знизилися на 10% за рік, однак корекція викликала настороженість кіберстраховиків.

Найбільшу загрозу для бізнесу становлять програми-вимагачі, які виникають, коли злочинні угруповання, які часто діють у Росії та Східній Європі, але здатні вражати по всьому світу, відключають доступ компанії до її даних, а злочинці вимагають повернути їх. Однак тактика хакерів змінилася.  | Форішурер / Beinsure