Страхові збитки від конвективних штормів у США перевищать $50 млрд в 2023 році


Страхові збитки від конвективних штормів у США перевищать $50 млрд в 2023 роціСильні конвективні шторми є одними з найпоширеніших і найбільш руйнівних природних катастроф у Сполучених Штатах. У результаті теплого вологого повітря, що піднімається від землі, вони проявляються різними способами, залежно від атмосферних умов – від пронизливих гроз із блискавками до торнадо, граду чи руйнівних прямолінійних вітрів. Останніми роками спостерігається збільшення організованих ліній гроз із широко розповсюдженими руйнівними вітрами, відомими як "дерехо", йдеться у звіті Beinsure.

За даними Інституту страхової інформації, 2023 рік у США переживає найдорожчий рік за всю історію сильних конвективних штормів, а страхові збитки від цих подій перевищили 50 мільярдів доларів до кінця вересня.

Сильні конвективні бурі включають природні катастрофи, такі як грози з блискавками, град, торнадо та дерехо, які є організованими лініями гроз із широко розповсюдженими руйнівними вітрами.

У першій половині 2023 року торнадо в Арканзасі, Іллінойсі та Міссісіпі призвели до значних людських жертв і матеріальних збитків. За ними послідували інтенсивні зливи цього літа в Колорадо та Міннесоті, серед інших штатів, йдеться у дослідженні Triple-I.

Страховики автомобілів, будинків і підприємств США покривають застраховане майно, яке постраждало від вітру, граду та пожеж, спричинених блискавкою. Пошкодження приватних пасажирських транспортних засобів, спричинені повенями, покриваються додатковою комплексною частиною полісу особистого автострахування.

"Збиток у 50 мільярдів доларів за одну небезпеку — це велика справа. Фактично, у США було шість років з 2010 року, коли всі річні збитки від катастроф разом узяті не досягали цього порогу", каже Стів Боуен, головний науковий співробітник Gallagher Re.

Дослідження Swiss Re виявило, що більшу суму застрахованих збитків у доларах можна частково пояснити цими подіями, які вразили густонаселені громади США, де розташовані будинки та комерційні будівлі, ремонт і заміна яких є дорогими.

Погодні та кліматичні катаклізми 2023 року, які спричинили збитки щонайменше на 1 мільярд доларів, як застраховані, так і незастраховані, фіксуються федеральним урядом.  | Форіншурер