ДПС: Якщо не вистачає страхового стажу для пенсії, його можна докупити


Для того щоб докупити страховий стаж для призначення пенсії фізичній особі необхідно звернутись із заявою до податкової служби та укласти договір добровільної участі в загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС.

За словами фахівців, необхідний стаж можна купити одноразово, сплативши всю суму єдиного внеску за необхідний період, або ж укласти договір не менше ніж на рік і сплачувати внески поступово, набувати страховий стаж.

У разі одноразової сплати сума єдиного внеску за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт два. У 2023 році така сума становить 2948 гривень за місяць. Одноразова сплата єдиного внеску здійснюється однією сумою за весь період, за який необхідно «докупити» стаж, протягом 10 календарних днів з моменту підписання. Якщо ж укладати договір добровільної участі строком не менше ніж на рік, щомісячна сума єдиного внеску, яку необхідно сплачувати не може бути меншою від мінімального розміру ЄСВ – у 2023 році це 1474 гривні».

Нагадаємо, що докупити страховий стаж можна лише за ті періоди, коли громадянин не був працевлаштованим чи зареєстрованим фізичною особою – підприємцем. А ті платники, які були застрахованими, але не сплачували єдиний внесок в період дії пільги, страховий стаж за вищевказані періоди докупити не зможуть.

Також право на добровільну сплату єдиного внеску мають особи, які досягли 16-річного віку і не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями і не належать до платників єдиного внеску та члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Для укладення договору про участь у системі добровільного страхування, громадянам потрібно подати до органів ДПС за місцем проживання заяву за встановленою формою, копію трудової книжки (за наявності), виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5) та копію документа, що посвідчує особу.

Члени особистого селянського господарства надають також документ, що підтверджує їх членство в такому господарстві.  | Форіншурер