Міжнародні перестраховики звітуються про стабільні прибутки від андерайтингу за 6М2023


Міжнародні перестраховики звітуються про стабільні прибутки від андерайтингу за 6М2023Результати глобальних ризикових перестраховиків, крім страхування життя, у першому півріччі 2023 року продемонстрували високі прибутки від андерайтингу, йдеться у звіті Fitch Ratings.

18 перестраховиків, які аналізуються рейтинговою агенцією, досягли вражаючого загального коефіцієнта збитковості 88% протягом першої половини року. Ця цифра враховує помірні втрати від катастроф у 6,7 пп.

Очікується, що позитивна динаміка збережеться протягом року. Fitch очікує, що друга половина 2023 року і навіть 2024 рік продовжать сприяти перестраховикам, оскільки підвищення тарифів на перестрахування випереджає тенденції витрат на збитки.

Цей оптимістичний прогноз ґрунтується на стабільному зростанні чистих премій перестрахування, не пов’язаним з перестрахуванням життя, яке в першій половині 2023 року зросло на 7% порівняно з тим же періодом попереднього року. Прогнозується, що ця тенденція зростання продовжуватиметься, хоча й дещо повільнішими темпами через зниження зростання цін і потенційні гальмівні наслідки загрозливої рецесії.

Однак вплив високої інфляції підвищив премії завдяки високій вартості застрахованих активів.

У секторі перестрахування життя та здоров'я також помітно покращилася прибутковість. Зростання процентних ставок і зменшення втрат, пов’язаних з пандемією, сприяли цьому позитивному зрушенню.

Крім того, акціонерний капітал зафіксував вражаюче зростання на 8,6% протягом першої половини 2023 року порівняно з кінцем 2022 року. Це зростання пояснюється збільшенням прибутків від андеррайтингу та позитивними інвестиційними результатами.

Глобальний капітал перестраховиків

Глобальний капітал перестраховиків

Перестраховики отримали вигоду від відновлення ринків акцій і вищих ставок реінвестування в результаті підвищення процентних ставок. Крім того, нереалізовані інвестиційні збитки за фіксованими термінами погашення зменшуються, причому очікується, що більшість облігацій будуть утримуватися до погашення.

Поточні ринкові умови залишаються сприятливими для перестраховиків. Взаємодія вибіркової пропозиції покриття та зростаючого попиту сприяла створенню середовища, сприятливого для підвищення маржі. Очікується, що цей оптимістичний сценарій триватиме до 2024 року.

Перестраховики, здатні надавати покриття, готові отримати найбільш значні переваги від цих умов, особливо в контексті жорсткого ринку перестрахування ризиків нерухомості. Перестраховики знову взяли на себе роль забезпечення захисту капіталу, а первинні страховики беруть на себе більше ризику, що призводить до зниження волатильності доходів.

Консолідація ринку в індустрії перестрахування відроджується, спричинена успішними пролонгаціями договорів перестрахування, які підвищили очікувану віддачу від ризику, особливо у випадку покриття катастроф.

Декілька компаній з позитивними результатами користуються можливістю, яку відкриває найкраще середовище перестрахування за останні десятиліття. Деякі вирішують придбати додаткові платформи, щоб доповнити свої вже значні перспективи органічного зростання.

Очікується, що ця тенденція сприятиме сильнішому андеррайтингу на ринку, оскільки зменшиться конкурентоспроможність.

Однією з помітних подій у цьому секторі є зростання пропозиції альтернативного капіталу. Фонди цінних паперів, пов’язаних зі страхуванням (ILS), активно залучали капітал протягом 2023 року, підтримуючи все більш привабливу прибутковість у цьому секторі. Особливо варто відзначити потужний випуск катастрофічних облігацій.

Fitch передбачає продовження зростання ринку капіталу альтернативного перестрахування до кінця 2023 року з безпрецедентною кількістю випуску облігацій на випадок природних катастроф.  | Форіншурер