Комітет ВРУ рекомендує прийняти законопроєкт про страхування інвестицій від воєнних ризиків


Комітет ВРУ рекомендує прийняти законопроєкт про страхування інвестицій від воєнних ризиківКомітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної ради України рекомендує прийняти законопроєкт N9015 про страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків у другому читанні.

Про це повідомив голова комітету, народний депутат «Слуги Народу» Данило Гетманцев. «Ініціатива передбачає підтримку економічної діяльності в Україні, посилення промислового (в тому числі оборонно-промислового) сектору, а також створення нових робочих місць та наповнення бюджетів всіх рівнів коштами від сплати податків, що призведе до посилення сил оборони України».

Документ був розроблений з метою створення умов для масштабування інвестицій в Україні в часи військових дій та повоєнного відновлення.

Як повідомляв Форіншурер, Верховна рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №9015 про внесення змін до Закону України "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності" щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків, яким пропонується розширити перелік видів діяльності Експортно-кредитного агентства. За відповідне рішення проголосували 252 народних депутати.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 6 закону «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності» та передбачити, що Експортно-кредитне агентство буде також займатися страхуванням інвестицій в Україні від ризиків, які можуть бути спричинені збройною агресією, бойовими діями та/або тероризмом.

При цьому страхування прямих інвестицій, в тому числі страхування інвестицій в Україні від ризиків, які можуть бути спричинені збройною агресією, бойовими діями та/або тероризмом, здійснюється виключно за умови спрямування таких інвестицій на створення об’єктів та інфраструктури, необхідної для розвитку переробної промисловості та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження, тобто локалізації виробництва.

Передбачається, що страхування інвестицій буде здійснюватися в межах статутного капіталу ЕКА(2 мільярди гривень станом на 2021 рік), а також шляхом перестрахування інвестицій в іноземних страхових компаніях.  | Форіншурер