Експортно-кредитне агентство в липні застрахувало зобов'язання експортерів на 1 млрд грн


Експортно-кредитне агентство в липні застрахувало зобовЕкспортно-кредитне агентство в липні 2023 року встановило нову позначку в підтримці українських експортерів, за місяць застрахувавши їхні зобов'язання за кредитами, виданими на виконання зовнішньоекономічних договорів, на загальну суму в 1,035 млрд грн. Сума наданого фінансування при цьому сягнула 85,9 млн грн.

Серед застрахованих кредитів у липні 2023 року майже 80 млн грн - портфельні. Найбільші з них видано в Києві (20 млн грн), Івано-Франківській (19,9 млн грн) та Дніпропетровській (19,4 млн грн) областях.

Станом на 1 серпня 2023 року ЕКА підтримало експорт на понад 6,2 млрд грн, застрахувавши кредитні договори розміром 815,4 млн грн.

Лідерами за сумою застрахованих кредитів є Ощадбанк (256,3 млн грн), Укргазбанк (229 млн грн) і Райффайзен Банк (210 млн грн). Вони ж - перші за обсягом підтриманого експорту (3,22 млрд грн, 1,51 млрд грн і 0,6 млрд грн відповідно).

Нагадаємо, що ЕКА дозволять страхувати інвестиції від воєнних ризиків. Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 6 закону «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності» та передбачити, що Експортно-кредитне агентство буде також займатися страхуванням інвестицій в Україні від ризиків, які можуть бути спричинені збройною агресією, бойовими діями та/або тероризмом.

При цьому страхування прямих інвестицій, в тому числі страхування інвестицій в Україні від ризиків, які можуть бути спричинені збройною агресією, бойовими діями та/або тероризмом, здійснюється виключно за умови спрямування таких інвестицій на створення об’єктів та інфраструктури, необхідної для розвитку переробної промисловості та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження, тобто локалізації виробництва.

Передбачається, що страхування інвестицій буде здійснюватися в межах статутного капіталу ЕКА (2 мільярди гривень станом на 2021 рік), а також шляхом перестрахування інвестицій в іноземних страхових компаніях.  | Форіншурер