Глобальний ринок M&A спостерігає рекордне падіння в 1 півріччі 2023 року


Глобальний ринок M&A спостерігає рекордне падіння в 1 півріччі 2023 рокуГлобальний ринок M&A злиття та поглинання фіксує рекордне падіння в першій половині 2023 року через зростання процентних ставок і економічну невизначеність, яка вдарила по фінансуванню угод.

Дослідження завершених угод, проведене Quarterly Deal Performance Monitor міжнародної брокерської фірми WTW, показує, що активність щодо угод на суму понад 100 мільйонів доларів значно сповільнилася в усьому світі протягом 1-го півріччя 2023 року: загалом було укладено 280 угод порівняно з 441 угодами за той самий період минулого року.

Це зменшення означає падіння обсягу угод на 37%. У результаті це найнижчий показник за перше півріччя з 2009 року.

У той же час складні макроекономічні умови гостро відчуваються на північноамериканському ринку. Обсяги впали безпрецедентно шостий квартал поспіль з майже історичного максимуму в 173 угоди в третьому кварталі 2021 року до лише 61 угоди в період з квітня по червень 2023 року.

WTW також підкреслив, що еквайери, які здійснили транзакції у 2023 році, були нижчими за ринок на -2,1 пункти, що представляє помітне зниження після позитивних показників у +4,4 пункту у другій половині 2022 року.

Тим не менш, незважаючи на триваючу волатильність, глобальним M&A вдалося досягти загального позитивного результату на +1,4 пункту за останні 12 місяців.

«Ідеальний шторм вищої інфляції, процентних ставок, капітальних витрат і посилення регулятивного контролю в поєднанні з великими геополітичними перешкодами та банківською кризою спровокував різке падіння менше в діяльності M&A, ніж очікував ринок», - коментує Яна Мерсеро, голова відділу корпоративного консалтингу з питань злиття та поглинання у Британії WTW. «Покупцям довелося змінити стратегію, щоб адаптуватися до більш обережного середовища M&A, хоча розмови про угоди тривали протягом цього періоду невизначеності».

З огляду на те, що ці руйнівні тенденції триватимуть у другій половині 2023 року, потенційні покупці будуть працювати дещо сильніше, шукаючи угод для вирішення стратегічних пріоритетів, виходу на нові ринки та заповнення прогалин.

Крім того, результати угод протягом шести місяців 2023 року були б значно гіршими, якби не Азіатсько-Тихоокеанський регіон, де покупці продовжують випереджати решту світу.

Покупці регіону APAC перевершили свій регіональний індекс на +10,9 пункту. Оскільки в першому півріччі 2023 року було закрито 72 угоди, обсяги в регіоні все одно впали на 25% порівняно з першим півріччям 2022 року, коли було укладено 96 угод.

Північноамериканські еквайри продемонстрували нижчий індекс у період з січня по червень на -5,9 п.п., а торгові компанії з Європи також нижчі за свій регіональний індекс на -8,3 п.п.

Ще одна ключова цифра, яку слід відзначити, полягає в тому, що показники еквайрів у Північній Америці за другий квартал 2023 року становили -10,3 пункту, що робить його другим найгіршим за всю історію, перевищеним лише за той самий квартал 2020 року, на піку COVID-19.

Показники M&A в Європі протягом останніх трьох місяців також є найгіршими за всю історію і становлять -10,8 пункту.

«Коли інфляція стабілізується та кредитні ринки знову відкриються, ми очікуємо, що апетит до угод значно зросте через відкладений попит, а цифрова трансформація, перебалансування портфеля та проблеми ESG залишаться ключовими факторами», - каже Яна Мерсеро.

Більші угоди залишатимуться складними для здійснення через посилення антимонопольного та регуляторного тиску. Натомість компанії, швидше за все, будуть укладати угоди малого та середнього розміру, які легше завершити, ніж мегаугоди, і вони мають менший ризик у сьогоднішньому складному фінансовому середовищі.

Але в гонці за придбання — незалежно від розміру угоди — належна перевірка, яка є швидшою, глибшою та краще цілеспрямованою, у поєднанні з планом успішної інтеграції, виявиться ще більш важливою на нестабільному ринку.  | Форіншурер / Beinsurer