Збитки страховиків від землетрусів в Туреччині оцінюються в $5 млрд


Збитки страховиків від землетрусів в Туреччині оцінюються в $5 млрдПослідовність землетрусів у Кахраманмарасі, що вплинула на Туреччину та Сирію у лютому, стала найбільшою міжнародною страховою подією у 2023 році за межами США. Збитки страховиків, за даними CRESTA, склали 5 мільярдів доларів.

Ця інформація походить від CLIX, CRESTA Industry Loss Index, який надає дані про збитки галузі на міжнародних подіях (за винятком США), які спричинили збитки страховій галузі понад 1 мільярд доларів.

Оцінка CRESTA щодо землетрусів у Кахраманмарасі дещо вища за травневу оцінку PERILS у 4,4 мільярда доларів, хоча й відповідає оцінці CoreLogic. Компанія з оцінки збитків від катастроф PERILS підвищила прогноз щодо збитків страхової галузі від серії землетрусів у Кахраманмарасі в Туреччині до 86,4 млрд турецьких лір (4,4 млрд доларів). Оновлена цифра значно збільшена порівняно з початковою оцінкою страхових збитків PERILS у 65,4 млрд турецьких лір (3,5 млрд доларів), яка була оприлюднена в березні, через шість тижнів після землетрусу.

За даними CLIX, після землетрусів у Туреччині відбулися дві події в Новій Зеландії: січнева повінь на Північному острові, яка призвела до збитків галузі на 1,2 мільярда доларів, і циклон «Габріель» у лютому 2023 року, який спричинив збитки галузі на 1,3 мільярда доларів.

CRESTA зазначає, що у другому кварталі 2023 року в травні в регіоні Емілія-Романья в Італії відбулися руйнівні повені, проте навряд чи вони перевищать поріг звітності CLIX в 1 мільярд доларів.

Після 2000 року CRESTA зафіксувала 14 землетрусів із збитками галузі понад 1 мільярд доларів, тобто одна подія кожні 1,7 року. Хоча такі розрахунки є відносно спрощеними, вони можуть допомогти страховій індустрії перевірити результат дуже складних катастрофічних моделей.

Кахраманмарасська серія землетрусів складалася з трьох сильних землетрусів магнітудою 7,8, 6,7 і 7,5 балів за шкалою магнітуд, що сталися 6 лютого вздовж південно-західного краю Східно-Анатолійської системи розломів і спричинили сильні підземні поштовхи в південно-центральній Туреччині та північно-західній Сирії.

Подія спричинила величезні людські жертви: за останніми офіційними даними, кількість загиблих склала 50 783 в Туреччині і 8 476 в Сирії. Кількість поранених оцінюється в 107 204 в Туреччині і понад 14 800 в Сирії, приблизно 3 мільйони людей були змушені покинути свої домівки, а 5,2 мільйона людей потребували гуманітарної допомоги.  | Форіншурер