Суд Лондона об’єднав позови до страховиків на $10 млрд від власників літаків, що застрягли в рф


Суд Лондона об’єднав позови до страховиків на $10 млрд від власників літаків, що застрягли в рфНайбільші у світі власники літаків, включаючи AerCap і Carlyle Aviation Partners, які подають претензії до страховиків за літаки, які застрягли в росії, готуються посилити боротьбу зі справами, які розглядаються в москві.

Орендодавці не отримали страхових виплат за літаки і судяться зі страховиками в кількох юрисдикціях, включаючи Лондон. Понад 40 компаній з авіалізингу, які ведуть боротьбу зі страховиками за те, хто повинен нести витрати до 10 мільярдів доларів за 400 літаків, які застрягли в росії, вимагають від Високого суду дозволити розгляд спору про перестрахування в Лондоні, а не в москві, пише Beinsure.

За даними Financial Times, AerCap, найбільший у світі орендодавець літаків, та інші вважають, що вони мають обґрунтовані претензії щодо втрати своїх літаків і двигунів, які вони не змогли відшкодувати від російських авіакомпаній після вторгнення в Україну минулого року.

Хоча західні орендодавці розірвали договори оренди на літаки після введення санкцій проти рф, авіаперевізники відмовилися передавати літаки і продовжують на них літати.

Російські авіакомпанії, які орендували літаки, застрахували їх у вітчизняних компаніях, які потім перестрахували ризик у західних страховиків, таких як AIG і Lloyd's of London. Ці поліси також поширювалися на орендодавців. Ці страховики стверджували, що оскільки початкові контракти були укладені згідно з російським законодавством, справи повинні розглядатися там.

Перестраховики стверджують, що ці претензії повинні розглядатися в росії на основі положень про юрисдикцію в полісах перестрахування, що визначають російські суди для будь-яких суперечок, згідно з судовими документами, наданими для розгляду справи.

Суддя Високого суду Лондона постановив об'єднати позови десяти орендодавців, включаючи AerCap, Carlyle, Avenue Capital і Merx Aviation, проти кількох страховиків, включаючи AIG та Lloyds, в одне об'єднане слухання, яке відбудеться в лютому 2024 року, яке вирішить питання юрисдикції.

Орендодавці стверджували, що передавати свої справи до росії недоцільно з огляду на триваючу війну з Україною.

У письмовій заяві, наданій у суді, AerCap зазначила, що суперечки щодо юрисдикції будуть зосереджені на тому, «навіть якщо положення про виключну юрисдикцію росії застосовуються, англійський суд має скористатися своїм розсудом, щоб дозволити розгляд позовів в Англії в будь-якому випадку, на на підставі того, що існує реальний ризик того, що сторони не зможуть отримати справедливе визначення позовів у росії».

Carlyle Aviation Partners так само стверджувала у своїй заяві, що «існують вагомі причини, чому суд не повинен виконувати ці угоди про юрисдикцію, а саме те, що позивачі не отримають справедливого судового розгляду в росії та/або що було б суперечити державній політиці втілення в життя передбачувані угоди».

Представник Carlyle Aviation заявив, що страховики «порушували свої договірні зобов’язання протягом багатьох місяців і не змогли забезпечити покриття збитків».

«Тоді наполягати, щоб справи розглядалися в москві, не тільки абсолютно неправомірно з огляду на серйозну ситуацію, яка існує сьогодні, це також є грубим використанням вторгнення росії в Україну та подальшим уникненням виплат за законними претензіями».

Орендодавці та російські авіакомпанії також продовжують кулуарні переговори про продаж літаків орендодавців, які застрягли, авіакомпаніям для швидшого вирішення спору.

Така угода повинна бути можливою в рамках чинного режиму санкцій Європейського Союзу, 60-70 центів за долар може бути рівнем, на якому така комерційна угода може бути узгоджена.  | Форіншурер