10 найбільших глобальних економічних та страхових збитків від природних катастроф


Збитки від природних катастроф в Азійсько-Тихоокеанському регіоні зросли до $80 млрдСтихійні лиха в Азійсько-Тихоокеанському регіоні (APAC) в 2022 році спричинили економічні збитки на суму 80 мільярдів доларів, з яких лише 11 мільярдів доларів було покрито страхуванням, йдеться у звіті міжнародного брокера AON Weather, Climate & Catastrophe Insights.

2022 рік став п’ятим найдорожчим роком для страховиків у всьому світі, причому шість із 10 найбільших подій відбулися в регіоні APAC. Повені залишаються постійною загрозою з щорічними збитками, що перевищують 30 мільярдів доларів, починаючи з 2010 року. У Пакистані, Індії, південному Китаї та Південній Кореї у 2022 році випали рекордні дощі та значні повені.

Повені в Пакистані були найдорожчою подією для небезпеки, пов’язаної з сезонними повенями збитки в Китаї, які були найвищими з 2016 року. Єдиними двома геофізичними катастрофами, які завдали приблизно 1 мільярда доларів економічних збитків у 2022 році, були березневий землетрус у Фукусімі в Японії та вересневий землетрус у Сичуані в Китаї.

Приблизно 31,3 тис. людей втратили життя внаслідок глобальних природних катастроф у 2022 році, причому приблизно 4 тис. смертей припадає на Азійсько-Тихоокеанський регіон. Кількість жертв тропічних циклонів також була найнижчою принаймні за 66 років.

Це не лише результат активності нижче середнього, а й покращення заходів реагування на катастрофи та адаптації. Втрати від тропічних циклонів в регіоні APAC впали до одного з найнижчих показників, а показники накопиченої енергії циклону у північно-західній частині Тихого океану та на півночі Індійського океану досягли п’ятого та четвертого найнижчих значень з 1991 року відповідно.

10 найбільших глобальних економічних втрат та страхових збитків від природних катастроф



.Подія Кра­їна­ Сме­рте­й Еко­номічні втра­ти $млрд Стра­хови­й зби­ток $млрд
.Урага­н ЯнСША, Куба­15795.552.5
.Євро­пейська­ посуха­Півде­нна, Західна­ та Центра­льна­ Євро­па-223
.Посуха­ в СШАСполуче­ні Штати­-168
.Сезо­нні пове­ні в Паки­станіПаки­стан1739150,1
.Сезо­нні пове­ні в Кита­їКита­й195150,4
.Земле­трус у ФукусіміЯпонія49.12.9
.Пове­ніАвстра­лія2284
.Кита­йська­ посуха­Кита­й-7.60,2
.Шторм ЮнісЗахідна­ та Центра­льна­ Євро­па174.53.4
.Сезо­нні пове­ні в ІндіїІндія21354.20,1
.Всі інші події-27100115.657.4
.ВСЬОГО-31300313132

Екстремальна погода в регіоні протягом року підкреслює постійну потребу посилити стійкість шляхом прийняття ефективних стратегій адаптації та управління ризиками. Це включає покращене пом’якшення за допомогою систем попередження та розширеної аналітики, які допомагають оцінити потенційний вплив подій і покращити реагування на катастрофи.

Виникає нагальна потреба переходити до аналітичного підходу, який базується на даних, щоб вирішувати та керувати ризиками, що виникають і змінюються, створювати стійку робочу силу. Компаніям треба мати доступ до нових форм капіталу, а також до масштабованих інноваційних рішень незалежно від їх розміру.

Інші висновки звіту за 2023 рік:

  • Майже 86% економічних збитків в регіоні APAC не покриваються страхуванням.
  • Збитки від повені продовжували залишатися найдорожчою небезпекою третій рік поспіль, становлячи понад 61% загальних економічних збитків. Значна частина збитків від повеней у 2022 році сталася в Південній Азії, де рівень захисту залишається дуже високим, оскільки страхування від повеней не є широко поширеним.
  • В останні роки повені були помітними з точки зору економічних втрат, частково через триваючі умови Ла-Нінья, які спричинили рясні опади в Австралії, Пакистані та Індії, підвищуючи ризик смертоносних зсувів та розливу річок.
  • Високі температури вплинули на Індію та Пакистан на початку березня 2022 року. В Індії це був найспекотніший березень за всю історію спостережень з 1901 року.
  • В Японії рекордна кількість людей потрапила до лікарень через спеку, яка послідувала за раннім закінченням сезону сливових дощів. У Китаї було друге найпосушливіше літо, а також найсильніша та найдовша хвиля спеки за всю історію спостережень.

Мусонні повені в Пакистані мали далекосяжні гуманітарні наслідки для країни: загинуло 1739 людей і постраждали понад 33 мільйони людей. Постійний вплив відчувався через гостре недоїдання або захворювання, що передаються через воду, такі як черевний тиф, діарея та малярія. Лікарні були переповнені, оскільки повінь зруйнувала тисячі медичних установ. У підсумку сезону мусонів 2022 року метеорологічний департамент Пакистану зазначив, що кількість опадів у країні з липня по вересень була на 175 відсотків вище середнього.

Хоча більшість загальних збитків у 2022 році залишилися незастрахованими, 86-відсотковий «розрив у страховому захисті» підкреслює вразливість громад регіону APAC, а також можливість для нових рішень. Оскільки зміни клімату продовжують впливати на частоту, розташування та інтенсивність погодних явищ, фізичні та матеріальні ризики продовжуватимуть розвиватися.

Завдяки співпраці приватного та державного секторів і аналітиці на основі даних компанії можуть допомогти перетворити кліматичну науку на дії, щоб покращити власне зниження ризиків, а також підтримати усунення прогалин у страховому захисті для кращого захисту спільнот, у яких ми живемо та працюємо.  | Форіншурер / Beinsure