Ринок кіберстрахування показує більш ніж триразове зростання за 4 роки


Ринок кіберстрахування показує більш ніж триразове зростання за 4 рокиЗвіт Guy Carpenter показує більш ніж триразове збільшення ринку кіберстрахування за чотири роки та моделює сценарії кіберзбитків, які відбуваються один раз на 50 і один раз на 200 років, що досягає потенційних ринкових збитків у 33,4 мільярда доларів.

У звіті «Through the Looking Glass: Interrogating the Key Numbers Behind Today’s Cyber Market» зазначено, що відбулося значне зростання кіберринків США та інших країн. Ринок кіберстрахування США зараз приносить 9 мільярдів доларів премій, тоді як на інші ринки припадає 5 мільярдів доларів. Попередня цифра для ринку США чотири роки тому становила 2,6 мільярда доларів.

«Покращення якості даних і гнучкості кібермоделей відіграють важливу роль у продовженні залучення капіталу на кіберринок. Оскільки моделі продовжують розвиватися, покупці та продавці перестрахування зможуть переоцінювати страховий портфель, і точніше визначати основний ризик», кажуть у Guy Carpenter.

У міру еволюції структур, спрямованих на усунення катастрофічних подій, покупці перестрахування матимуть більше вибору в тому, як вони керують своїми портфелями, а різноманітність, яка виникає внаслідок різних стратегій покриття, розширить можливості для надходження капіталу на ринок, таким чином підживлюючи його поточний розвиток».

Однак глобальний ринок кіберстрахування починає уповільнювати темпи зростання через стабілізацію тарифів і скорочення страхових місткостей. У той же час, як ринок розвивається, потрібні нові рішення для усунення системних ризиків.

Згідно зі звітом AM Best, пандемія COVID-19 перевела більшу частину працівників на віддалену роботу. Технологія була, але багатьом підприємствам не вистачало засобів кіберзахисту своїх систем.

Це призвело до зростання кіберзлочинності, серед яких найпоширенішими були програми-вимагачі. Одночасне зростання популярності криптовалют також зробило програмне забезпечення-вимагачів прибутковим для злочинців, збільшивши розмір страхових відшкодувань.

На це страховики відреагували підвищенням страхових тарифів, збільшенням власного утримання страхувальників та скороченням лімітів.

Спочатку кіберстрахування зазнало зниження тарифів та премій, але в 2021 році середнє квартальне зростання цін на кіберстрахування становило +26%, досягнувши піку в 34% у четвертому кварталі. У 2022 році зростання цін було все ще високим, але темпи зростання сповільнилися.

У звіті також розглядається кількість можливих глобальних втрат від галузевих подій на трьох відомих платформах кібермоделювання. Сценарії збитків використовували для аналітики події крадіжки даних і програм-вимагачів/зловмисних програм.

Згідно з дослідженням, три платформи створили змодельований діапазон збитків від 15,6 до 33,4 млрд доларів для глобальної події, яка може відбутись з вірогідністю 1:200 років.

Для події 1:50 року змодельований діапазон збитків становив від 5,5 до 24,4 млрд доларів. Ці варіації обумовлені інтерпретацією сценарію, різними поглядами на сліди подій і аналізом точок історичних даних.

Досліджуючи геограію кіберзбитків, сегмент США становить приблизно дві третини загальносвітових втрат. Це значною мірою пов’язано з його ширшим проникненням на ринок і з розподілом страхових премій між територіями.

— «Немає сумніву, що змодельовані збитки від значної кіберподії вплинуть на ринок страхування та перестрахування. Однак, враховуючи стійкість галузі до значно більших втрат від інших класів, у більшості випадків вони не повинні бути критичними», — зазначив Ентоні Кордоньє, глобальний співголова кібернетичного відділу Guy Carpenter.  | Форіншурер