Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП України на 2023 рік


Світовий банк погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту України на 2023 рік до 2% з 3,3%, які він прогнозував у січні.

"В Україні вторгнення росії продовжує завдавати важких людських та економічних втрат. Перспективи відзначені яскраво вираженою невизначеністю", - йдеться в доповіді СБ "Global Economic Prospects".

Банк пояснив погіршення прогнозу, здебільшого, врахуванням економічних потрясінь, спричинених руйнуванням енергетичної інфраструктури в четвертому кварталі 2022 року.

Зазначається, що державні фінанси залишаться під тиском, незважаючи на офіційну зовнішню підтримку, включно з нещодавно узгодженим фінансуванням МВФ у розмірі $15,6 млрд у рамках Механізму розширеного фінансування EFF.

СБ нагадав, що витрати на реконструкцію і відновлення оцінюються в 2,6 раза вище рівня ВВП 2022 року, і в Європі зареєстровано понад 8 млн біженців.

Банк відмовляється від прогнозу української економіки на наступні роки, хоча для інших країн він дає їх і на 2024, і на 2025 роки.

Згідно з доповіддю, прогноз зростання світової економіки на 2023 рік поліпшено до 2,1% з очікуваних у січні 1,7%, проте прогноз підйому глобального ВВП на 2024 рік знижено до 2,4% з 2,7%.

Глобальне економічне зростання, ймовірно, істотно сповільниться в другому півріччі поточного року, і його ослаблення продовжиться у 2024 році. Потенційне розростання банківської кризи і посилення грошово-кредитної політики можуть призвести до ще більш серйозного уповільнення.

Світова економіка залишається у складному становищі у зв'язку з наслідками пандемії COVID-19, ситуацією в Україні та посиленням грошово-кредитної політики світовими центробанками, які домагаються сповільнення інфляції, зазначають у СБ.

Стійкість глобальної економічної активності, яку ми спостерігали на початку цього року, ймовірно, буде знижуватися. Темпи зростання в низці великих економік, включно з Китаєм і США, на початку року були вищими за очікування. Проте, за підсумками 2023 року загалом глобальна економічна активність сповільниться.  | Форіншурер