У Німеччині хочуть реформувати медичне страхування, підвищивши страхові внески


У Німеччині хочуть реформувати медичне страхування, підвищивши страхові внескиВ Німеччині йдуть дискусії щодо медичного страхування. За повідомленнями ЗМІ, політики хочуть значно збільшити страхові платежі, щоб міністр охорони здоров'я міг реалізувати свої плани.

Центральним елементом дискусій так званий поріг доходу громадян. Ця межа визначає валовий дохід, до якого працівник повинен бути застрахований в обов'язковому медичному страхуванні. Ті, хто заробляє більше, можуть зробити це й у приватному порядку, за винятком державних службовців, які завжди застраховані у приватних касах. До граничного рівня доходу ставки внесків збільшуються поетапно. Так, якщо ви заробляєте більше грошей, ви платите більше.

Наразі поріг доходу для сплати внесків на медичне страхування становить 4987,50 євро брутто на місяць. Максимальна сума, яку працівники мають сплачувати до фонду медичного страхування, – 488,78 євро. Роботодавець завжди сплачує ту ж суму, що й працівник, вона ділиться 50 на 50.

За даними газети Handelsblatt, ряд політичних партій хочуть значно збільшити поріг доходу — до 7100 євро у Східній Німеччині та 7300 у Західній Німеччині, який одночасно є визначальним і для пенсійного страхування.

Прямий ефект від цього плану:

  • почне різко зменшуватись кількість людей, яким буде дозволено приватне страхування;
  • значно зростуть ставки внесків для високооплачуваних працівників;
  • каси обов'язкового медичного страхування матимуть на 13 мільярдів євро більше.

Мартін Вердінг, економіст, заявив в інтерв'ю газеті Handelsblatt: «Підвищення порога доходу до вказаного рівня означає, що високооплачуваним громадянам доведеться платити за медичну страховку на 220 євро на місяць більше. І не лише їм — роботодавці повинні будуть сплачувати такі самі внески, тож тягар ляже і на компанії».

Дагмар Шмідт, заступник голови парламентської групи СДПН, виступила на захист планів: «Так чи інакше, реформи політики охорони здоров'я мають бути сплачені. До них належать спірна реформа сестринської справи, а також реформа клінік, передбачена міністром охорони здоров'я. Наразі міністр фінансів не вважає себе спроможним виділити на це кошти. Оскільки скорочення допомоги не є альтернативою, ми маємо підвищити доходи від соціального забезпечення».

Але є ще один головний противник вимог: приватні медичні страховики. Їм загрожує втрата мільйонів нових клієнтів через підвищення порога доходу. В даний час половина застрахованих у них людей – це державні службовці, але друга половина – це службовці та самозайняті, які проголосували за приватне страхування. У майбутньому ця група складатиметься виключно з високооплачуваних громадян.  | Форіншурер