Розмір Фонду захисту потерпілих та Фонду страхових гарантій МТСБУ перевищує 4,8 млрд грн.


Розмір Фонду захисту потерпілих та Фонду страхових гарантій МТСБУ перевищує 4,8 млрд грн.Основним принципом, за яким побудована система управління активами Моторного (транспортного) страхового бюро України є те, що цей процес здійснюється виключно страховиками-членами, які сформували централізовані страхові резервні фонди Бюро, зазначили у Дирекції МТСБУ.

Інвестиційний портфель МТСБУ представлений активами у гривні, доларах США та Євро, розміщення яких здійснюється у банківські вклади – депозити (у банківських установах, перелік яких затверджується Президією МТСБУ за рекомендаціями Інвестиційного комітету бюро) та в ОВДП.

Загальний розмір Фонду захисту потерпілих (ФЗП, стосується автоцивілки) станом на 31.12.2022 складав 3 млрд. грн, загальний розмір Фонду страхових гарантій (ФСГ, стосується Зеленої картки) – 1,8 млрд. грн.

На виконання гарантійних функцій за підсумками 2022 МТСБУ здійснило врегулювання за 4,8 тис. справ з Фонду захисту потерпілих Бюро на загальну суму 235,8 млн. грн. У порівнянні з аналогічним періодом 2021 року кількість виплат зменшилась на 28%, сума виплат – на 15%.

Частка виплат в діапазоні до 30 тис. грн. з фонду МТСБУ складає 46,5%, понад 30 тис. грн – 53,5%.

За 7 компаній-банкрутів («Скайд», «Україна», «Гарант-Авто», СТзДВ «Гарантія», «Міська СК», «Лафорт» та «Добробут») Бюро сплатило 15,2 млн. грн.

Також здійснювалось повернення додаткових гарантійних внесків страховиків, які втратили членство в МТСБУ шляхом виплати страхових відшкодувань за зобов’язаннями таких страховиків на суму 11 млн. грн.

Регресні надходження за 2022 склали 32,6 млн. грн., що становить 20% від загального обсягу регламентних виплат за незастрахованих винуватців ДТП.  | Форіншурер