Кількість вимог, врегульованих за європротоколом в Україні, зросла до 39,4%


Кількість вимог, врегульованих за європротоколом в Україні, зросла до 39,4%Кількість вимог, врегульованих за спрощеною системою без виклику поліції – шляхом оформлення учасниками ДТП європротоколу склала 43,6 тис. шт. Сума виплат, здійснених за європротоколом, становила 578,5 млн. грн.

Питома вага вимог, врегульованих за європротоколом, у загальній кількості сплачених вимог при цьому зросла і склала 39,4% (+3,4% до показників за 2021 рік), а у загальній сумі виплат – 20,9% (+2,5% до показників за 2021 рік).

Електронні європротоколи складають 15,3% від загальної кількості всіх вимог, врегульованих з використанням європротоколу.

Європротокол – це спрощений спосіб оформлення ДТП без участі співробітників Національної поліції. Таку ж саме назву носить і спеціальний бланк повідомлення про ДТП європейського зразку, який заповнюється водіями-учасниками дорожньої пригоди на місці, де вона сталась. Потім бланк європротоколу надається страховику та стає підставою для виплати страхового відшкодування потерпілій стороні.

Бланк європротоколу зобов’язана видати страхова компанія, з якою укладений договір ОСЦПВ, незалежно від того придбав автовласник звичайний «паперовий» поліс чи електронний. Тож при укладанні договору не забувайте нагадати співробітникам страхової компанії про необхідність надання вам бланку європротоколу. Як правильно оформити європротокол ми вже писали.

З 1 липня 2022 року ліміт виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення ДТП з використанням європротоколу, зріс з 50 тис. грн. до 80 тис. грн.

Новий розмір ліміту діє для всіх договорів ОСЦПВ, незалежно від дати їх укладання. Таке рішення прийняв Національний банк України за поданням Моторного (транспортного) страхового Бюро України.  | Форіншурер