Які результати роботи прямого врегулювання збитків з ОСАЦВ в Україні?


Які результати роботи прямого врегулювання збитків з ОСАЦВ в Україні?Учасниками угоди про пряме врегулювання збитків в 2022 році було 12 компаній-членів МТСБУ. Система ПВЗ була запроваджена в лютому 2016 року.

Кількість врегульованих вимог, за якими здійснені взаєморозрахунки в системі ПВЗ за минулий рік, склала 2 640 шт., а за весь час роботи системи – 40 171 шт. За вимогами в системі ПВЗ у 2022 році сплачено відшкодувань на суму понад 64 млн. грн., за весь час роботи системи – понад 736 млн. грн.

Середній розмір страхового відшкодування за шкоду майну (за період функціонування системи ПВЗ) на ринку в цілому та в системі ПВЗ суттєво не відрізняється: в 2022 показники склали 24,1 тис. грн. та 24,3 тис. грн. відповідно.

Строки врегулювання в системі ПВЗ в 2 рази коротші, ніж поза системою: за підсумками 2022 року вони становили 40 та 100 днів відповідно. Така оперативність врегулювання в системі ПВЗ досягається за рахунок скорочення всіх трьох етапів врегулювання: з дати страхової події до дати вимоги, від дати отримання вимоги до дати прийняття страховиком рішення про виплату, та з дати прийняття рішення про виплату до дати останньої виплати постраждалому.
  | Форіншурер