МТСБУ презентувало підсумки продажів електронних договорів ОСЦВП та Зелена картка


МТСБУ презентувало підсумки продажів електронних договорів ОСЦВП та Зелена карткаСтрахові компанії-члени МТСБУ за підсумками 2022 врегулювали 110,6 тис. вимог (-36,2%) та сплатили постраждалим в ДТП майже 2,8 млрд. грн. (-24,1%).

За результатами 2022 року за кількістю договорів скорочення відбулось на 20,4% а за розміром зібраних премій - на 2,6% у порівнянні з 2021 роком, за 2022 рік було укладено 7,2 млн. договорів ОСЦПВ, а сума страхових премій склала 7 млрд. грн.

За міжнародними договорами зростання за кількістю договорів відбулось на 113% за нарахованими преміями – на 161%.

Кількість електронних договорів ОСЦПВ за підсумками 2022 склала 4,4 млн. шт. Частка електронних полісів у загальній кількості договорів склала 61,8%. Сума премій за електронними договорами становила 4,8 млрд. грн., це 68,4% від загальної суми премій.

Частка електронних договорів «Зелена картка» в загальній кількості таких договорів склала 66,4%, а в загальній сумі премій – 71,4%. Нагадаємо, електронний договір міжнародного страхування «Зелена картка» був запроваджений у вересні 2022.

З перших днів війни страховики та МТСБУ зробили усі необхідні кроки для збереження страхового захисту учасників дорожнього руху в складних умовах війни, зокрема:

  • спрощення процедури укладання договорів «Зелена картка» та запровадження тимчасових пільгових тарифів на них;
  • домовленості із Бюро європейських країн щодо надання безкоштовних або пільгових полісів прикордонного страхування для українських біженців;
  • відмова від стягування регресів з військових частин чи військовослужбовців ЗСУ у випадку, коли вони стали винуватцями ДТП, не маючи чинного полісу ОСЦПВ. Замість них відшкодування постраждалим здійснювалось із Фонду захисту потерпілих МТСБУ, сформованого за рахунок відрахувань страховиків;
  • починаючи з вересня 2022 року було впроваджено електронний договір «Зелена картка», що надало автовласникам можливість отримати міжнародний страховий сертифікат в електронному вигляді, уклавши договір з будь-якою із 12 страхових компаній-повних членів МТСБУ. Ця новація стала затребуваною, враховуючи значну кількість наших біженців, що перебувають за кордоном;
  • з 1 липня 2022 страхові суми за договорами ОСЦПВ за поданням МТСБУ збільшені до 160 тис. грн. на одного потерпілого за шкоду, заподіяну майну потерпілих, та 320 тис. грн. на одного потерпілого за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю потерпілих. Ліміт виплат за європротоколом збільшився до 80 тис. грн.

Експерти МТСБУ відзначають, що саме доступність таких сервісів (електронний поліс ОСЦПВ та «Зелена картка», європротокол та електронний європротокол, пряме врегулювання збитків) та обізнаність із ними українців дали змогу підтримати стабільність надання страхового захисту для учасників дорожнього руху під час повномасштабної військової агресії росії.

Кількість вимог, врегульованих за спрощеною системою без виклику поліції – шляхом оформлення учасниками ДТП європротоколу склала 43,6 тис. шт. Сума виплат, здійснених за європротоколом, становила 578,5 млн. грн. Питома вага вимог, врегульованих за європротоколом, у загальній кількості сплачених вимог при цьому зросла і склала 39,4% (+3,4% до показників за 2021 рік), а у загальній сумі виплат – 20,9% (+2,5% до показників за 2021 рік).

Електронні європротоколи складають 15,3% від загальної кількості всіх вимог, врегульованих з використанням європротоколу.  | Форіншурер