Глобальні страхові збитки від природних катастроф у 1 кварталі 2023 року склали $15 млрд


Глобальні страхові збитки від природних катастроф у 1 кварталі 2023 року склали $15 млрдАналітики підрозділу Impact Forecasting компанії Aon оцінили глобальні збитки приватних і державних страхових компаній у першому кварталі 2023 року в 15 мільярдів доларів, тоді як очікується, що загальні економічні збитки досягнуть щонайменше 63 мільярдів доларів.

Оцінка страхових збитків у 15 мільярдів доларів близька до середнього значення та медіани за останні 10 років. Однак вони прогнозують, що розвиток потенційних збитків ще більше збільшить загальну суму.

Хоча застраховані збитки в першому кварталі 2021 року в основному були спричинені історичною зимовою погодою в Північній Америці та землетрусом у Фукусімі в Японії, на початку 2022 року в Європі відбулися дорогоцінні шторми, найдорожча катастрофа в Австралії за всю історію спостережень, оскільки а також інший землетрус у Фукусімі.

У 2023 році картина була іншою, оскільки основним рушієм були сильні конвективні шторми в Сполучених Штатах (5,4 мільярда доларів збитків). Велика частина збитків також була пов’язана з небезпекою землетрусу – приблизно 3,5 мільярда доларів.

58% страхових збитків спричинено подіями в США, тоді як на Європу, Близький Схід і Африку (EMEA) припадає 25%.

Глобальні страхові збитки від природних катастроф у 1 кварталі 2023 року, млрд $

Глобальні страхові збитки від природних катастроф у 1 кварталі 2023 року

Глобальні страхові збитки від природних катастроф у 1 кварталі 2023 року

Іншим значним внеском у глобальні втрати в I кварталі стала Нова Зеландія з безпрецедентними втратами, пов’язаними з погодою, протягом чотирьох тижнів, включаючи повінь в Окленді та циклон Gabrielle.

Попередні оцінки страхових збитків лише від цих двох випадків становлять близько 2 мільярдів доларів.

Водночас прогноз загальних економічних збитків у 1 кварталі 2023 року в розмірі 63 мільярдів доларів значно перевищує середній показник у порівнянні з базовим рівнем XXI століття (53 мільярди доларів) і значно перевищує середній показник (38 мільярдів доларів).

Розмір економічних та страхових збитків у 1 кварталі 2023 року, млрд $

Розмір економічних та страхових збитків у 1 кварталі 2023 року

Економічні збитки переважали через вплив землетрусу в Туреччині та Сирії, який склав більше половини загальних збитків (39,1 мільярда доларів).

Це був найдорожчий перший квартал у EMEA принаймні з 1990 року, коли шторм обрушився на Європу та смертоносний землетрус в Ірані.

Перший квартал 2023 року також став найбільшим за кількістю жертв з 2010 року, коли руйнівний землетрус на Гаїті забрав приблизно 160 тис життів.  | Форіншурер