Вихід зарубіжних автовиробників з росії вдарив по ринку автозапчастин та автострахуванню


Вихід зарубіжних автовиробників з росії вдарив по ринку автозапчастин та автострахуванняРосійський ринок автозапчастин вже другий рік перебуває у кризовій ситуації. Вихід зарубіжних компаній та автовиробників з країни-агресора, введення санкцій та оголошення ними про припинення прямих поставок у березні минулого року, коли росія почала військове вторгнення в Україну, вплинули на ринок автозапчастин та автострахування.

Незважаючи на налагодження паралельного імпорту, все ще оперативно здійснити ремонт транспортних засобів з використанням нових компонентів за докризовою ціною неможливо: по ряду деталей їхня вартість безперервно зростає, як і терміни постачання. Все це неминуче чинить негативний ефект, у тому числі, на галузь обов'язкового автострахування: терміни поставок запчастин, що затягнулися, ускладнюють страховим компаніям можливість виконувати зобов'язання з натурального ремонту за договорами ОСАЦВ.

За словами страховиків, паралельний імпорт не зможе повністю заповнити дефіцит автозапчастин. Це з тим, що рідкісні запасні частини просто не завозяться по паралельному імпорту. Якщо потрібна така запчастина, власники змушені чекати їх по півроку і більше, зважаючи не лише на великі терміни, а й на маленькі обсяги завезення. Сам імпорт орієнтований на найбільш поширені марки та моделі на російському ринку. У той же час у рф є кілька мільйонів праворульних автомобілів, для яких нові запчастини ввозяться тільки як винятки. Як правило, вони ремонтуються вживаними запасними частинами самими автовласниками.

Російський Союз автостраховиків (РСА) відзначав зростання цін навіть на найбільш затребувані марки автомобілів у країні, до яких входять Renault, Nissan, Volkswagen, Chevrolet, LADA та Volvo. «Найбільше зростання за рік у нових довідниках на 19 березня 2023 року порівняно з довідниками на 19 грудня 2022 року відзначено за низкою запчастин на іномарки: середня вартість дверей багажника автомобіля Nissan зросла за цей період на 80%, переднє проведення шасі Mitsubishi — на 67 %, фара для Hyundai - на 47%, фари та двері для автомобілів Kia зросли на 36-40%. Також зросла вартість запчастин для автомобілів Volvo – на 4% та Lifan – на 0,6%».

Депутати та страховики, стурбовані питанням ремонту з ОСАЦВ, запропонували створити новий сегмент автомобільної промисловості: галузь відновлення автокомпонентів. Це стало окремою темою наради в раді федерації з питань ОСАЦВ.

На думку експертів, використання запасних частин, що були у використанні, не перший рік є актуальним для багатьох автовласників, зокрема, для власників праворульних машин, деталі на які спочатку не вироблялися в країні.

Крім того, залежно від ринку автозапчастин знаходяться транспортні та вантажні автомобілі, які необхідні для роботи товарних логістичних ланцюжків та мережі пасажирських перевезень. Зазначається, що стратегія щодо використання вживаних запчастин планується виключно для деталей, що підлягають відновленню, і тільки після проходження сертифікації, що підтверджує якість.

Фактично вживані деталі використовуються в ремонті самими автомобілістами вже зараз. Створення стандартів регулювання ринку повторно використовуваних деталей та її розвиток може стати доцільним виходом із кризової ситуації. Рішення, що обговорюється, знаходить підтримку серед експертів і страховиків.

Страхроовики вважають, що абсолютно точно не підлягають відновленню запчастини гальмівної системи, рульового управління, підвіски автомобіля, деталі системи безпеки (ремені та подушки безпеки). Зворотна ситуація з кузовними деталями, двигунами і трансмісіями. Важливо, що використовувати запчастини та деталі, що були у використанні, можна тільки в тих випадках, коли це не впливає на безпеку водія, пасажирів, інших учасників руху та пішоходів.

При цьому, за статистикою, яку наводить РСА, саме кузовні деталі, які не впливають на безпеку руху, найчастіше підлягають заміні під час ремонту автомобіля після аварії.

На першому місці по замінах при відновлювальному ремонті по ОСАЦВ задній бампер (ця деталь використовується в 12,8% ремонтів), слідом йдуть передній бампер (7,1% ремонтів), ліва фара (3,7% ремонтів), ліве переднє крило (3,6% ремонтів), кришка багажника (3,4% ремонтів).  | Форіншурер