Завершено приєднання УАСК АСКА до VUSO, страхові компанії працюватимуть під єдиним брендом


Завершено приєднання УАСК АСКА до страхової компанії VUSO, компанії працюватимуть під єдиним брендомНа загальних зборах ПрАТ "ВУСО" та ПрАТ "УАСК АСКА", які відбулися 22 березня 2023 року, було ухвалено рішення про приєднання страхової компанії "АСКА" до VUSO і подальшу роботу під єдиним брендом.

Відтак, всі активи та зобов'язання АСКА переходять до VUSO, що забезпечує клієнтам "АСКА" повноцінний страховий захист. Процес приєднання розпочався у грудні 2022 року. Незважаючи на умови воєнного стану і пов'язані з ним труднощі процедура реорганізації успішно завершилась.

— «Цей крок дозволив збільшити присутність VUSO у корпоративному сегменті ринку страхування за рахунок тривалих відносин АСКА із великими корпоративними клієнтами, а також створити великого гравця з українським капіталом серед страховиків. Позитивні наслідки об’єднання можна спостерігати у незалежних рейтингах, зокрема по ДМС, Зеленій картці та страхуванню майна від вогневих ризиків», — розповів Голова Наглядової Ради VUSO Михайло Назарчук.

У свою чергу, "АСКА" подала запит на відкликання останньої ліцензії на здійснення страхування та виключення з Державного реєстру фінансових установ.

Інформація про погодження попередньої домовленості про придбання "УАСК АСКА" акціонерами VUSO була оприлюднена ще у 2021 році. 24 серпня 2022 року акціонери VUSO оголосили про придбання "АСКА".

— «VUSO отримала унікальний досвід проведення реорганізації: таких випадків в Україні небагато, до того ж ми проходили це в період воєнних дій. І попри те, що війна призупинила цей процес, 22 березня 2023 року було підписано передавальний акт. Всі активи та зобов’язання АСКА перейшли до VUSO», каже Голова Правління страхової компанії VUSO Андрій Артюхов. — «Таке приєднання — це синергія досвіду, команд, бізнесу — у всіх напрямках ми досягли того, що планували. Тепер ми маємо два Дні народження, адже для нас важливі дати заснування обох компаній».

Страхова компанія VUSO працює на українському ринку з 2001 року. За даними Insurance TOP, чисті зароблені страхові премії за 2022 рік склали 1,33 млрд грн, страхові виплати 464 млн грн, активи більше 1,33 млрд грн, власний капітал 380 млн грн, страхові резерви 592 млн грн. Має 50 ліцензій: 33 – на добровільні та 17 – на обов'язкові види страхування. Компанія спеціалізується на моторному, медичному та туристичному страхуванні для приватних та корпоративних клієнтів, має понад 30 представництв по всій Україні. Є Членом МТСБУ (з 01.07.22 – Повним Членом), Ядерного пулу, учасником проекту з Прямого врегулювання.
Входить до складу Національній Асоціації Страховиків України (НАСУ). Компанії надано рейтинг фінансової стійкості (надійності) на рівні uaАА. Акціонерами VUSO є Фонд «Альтитуда», кінцеві бенефіціари – Михайло Назарчук та Олексій Шуба.

— «Війна мала сильний вплив. Вимушені переміщення клієнтів та працівників вимагали змін бізнес-процесів», — зазначив Андрій Артюхов. «По-перше, закінчився процес переходу врегулювання в онлайн. Тут питання не лише в готовності компанії, а й готовності клієнтів до роботи в такому режимі. VUSO вже давно була готова до переходу в онлайн, а от війна підштовхнула самих клієнтів до таких способів комунікації. Можна констатувати, що після перемоги більшість із них продовжуватиме взаємодіяти з нами в онлайні без відвідувань представництв. По-друге — питання ІТ безпеки».

У 2022 році, враховуючи ситуацію в країні, VUSO були започатковані доволі крупні проекти в ІТ-інфраструктурі. В результаті — на початку 2023 року всі критичні ІТ-системи були виведені в іноземний дата-центр, що забезпечує безперервність бізнес-процесів. Також було впроваджено SOC (Security Operation Center), що надає максимальну обізнаність про події, пов’язані з ІТ-безпекою, та можливість адекватно реагувати відповідно до рівня загрози.

«І ключове — підтримка співробітників. Ми завжди були дружною командою, але війна додала ще одну характеристику — тепер ми ще й міцні. Це неможливо описати словами, але це добре відчувається, коли ти особисто зустрічаєшся з командою та бачиш вогонь у очах».  | Форіншурер