НБУ визначив критерії бронювання військовозобов’язаних працівників страхових компаній


НБУ визначив критерії бронювання військовозобов’язаних працівників страхових компанійНаціональний банк України визначив критерії віднесення учасників страхового ринку до установ, які мають важливе значення для галузі національної економіки, що застосовуватиметься для ринку страхових та фінансових послуг.

Відповідне рішення ухвалене на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року № 76 "Деякі питання реалізації положень Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час"(далі – постанова Кабінету Міністрів України №76).

Кабінет Міністрів України визначив механізм бронювання військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, які працюють, з-поміж іншого, на підприємствах, в установах і організаціях, що є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Так, установа для визначення її критично важливою має відповідати щонайменше трьом із 7 критеріїв, одним з яких є критерій важливого значення для галузі національної економіки.

Яким галузевим критеріям має відповідати учасник страхового ринку?

Установа може бути визначена такою, що має важливе значення для страхового ринку, за умови, якщо вона є:

  • страховиком, якого віднесено до 1 або 2 групи суспільної важливості, що має діючу ліцензію на здійснення добровільного страхування життя або обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦВП), а також дотримується нормативу платоспроможності та достатності капіталу й нормативу ризиковості операцій страховика, встановлених законодавством України
  • єдиним об’єднанням страховиків, що здійснюють ОСЦВП (МТСБУ)



Як діяти учасникам страхового ринку?

Для визначення їх критично важливими установи, регулювання діяльності яких здійснюється Національним банком, а також провайдери сервісів, що забезпечують безперервність роботи установ, повинні звернутися до НБУ. Під час звернення вони повинні подати регулятору документи та надати інформацію, що підтверджують їх відповідність щонайменше трьом із семи критеріїв, включно з галузевим.

За результатами розгляду звернення Національний банк надішле заявнику своє рішення (протягом трьох робочих днів із дня його прийняття).

Якщо установа буде визнана критично важливою для фінансового ринку, вона має подати до Національного банку список військовозобов’язаних працівників для здійснення їхнього бронювання.

Після розгляду та перевірки цього списку Національний банк подасть його на погодження Генеральному штабу Збройних Сил України відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України №76.

Такі норми містить постанова Правління НБУ від 24 березня 2023 року №32 "Про затвердження Положення про порядок визначення НБУ юридичних осіб, що є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період", що набрала чинності з 29 березня 2023 року.  | Форіншурер