Тетяна Мосійчук призначена Директором Департаменту нагляду за ринком небанківських фінпослуг НБУ


Тетяна Мосійчук призначена Директором Департаменту нагляду за ринком небанківських фінпослуг НБУНовим директором Департаменту нагляду за ринком небанківських фінансових послуг Національного банку України з 13 березня 2023 року призначено Тетяну Мосійчук.

До цього департамент очолювала Ольга Максимчук, яка 9 серпня 2022 року за власним бажанням завершила роботу в Національному банку, пропрацювавши більше двох років.
Департамент нагляду за страховим ринком (пізніше – Департаменту нагляду за ринком небанківських фінансових послуг) був створений у 2020 році задля забезпечення ефективного виконання функцій щодо регулювання ринків небанківських фінансових послуг, які НБУ виконує з 1 липня 2020 року.

До сфери її відповідальності належатиме, зокрема:

  • постійний нагляд за діяльністю учасників ринку небанківських фінансових послуг щодо дотримання ними законодавства про фінансові послуги, зокрема вимог щодо розміру капіталу, установлених обов’язкових нормативів, управління ризиками та інших показників і вимог, що обмежують ризики за операціями з фінансовими активами;
  • оперативне реагування на факти порушення учасниками ринку небанківських фінансових послуг законодавства про фінансові послуги, здійснення ризикової діяльності, яка загрожує інтересам вкладників та/або інших кредиторів небанківських фінансових установ та ініціювання застосування адекватних заходів впливу відповідно до законодавства України;
  • нагляд за дотриманням небанківськими фінансовими установами вимог законодавства про фінансові послуги з питань проведення внутрішнього аудиту та забезпечення такими установами проведення обов’язкового зовнішнього аудиту фінансової звітності з урахуванням вимог законодавства України;
  • аналіз ринків небанківських фінансових послуг, державне регулювання яких здійснюється Національним банком;
  • оцінка фінансового стану небанківських фінансових установ, результатів їх діяльності, а також підготовка наглядової звітності для аналізу показників діяльності небанківських фінансових установ та небанківського фінансового сектору України.

Департамент нагляду за ринком небанківських фінансових послуг входить до вертикалі підпорядкування "Пруденційний нагляд", куратором якої є заступник Голови Національного банку Дмитро Олійник.

"Для Національного банку одним із важливих завдань є подальша розбудова ринку небанківських фінансових послуг, підвищення його прозорості, наближення до сучасних європейських стандартів. Сьогодні я радий вітати у нашій команді Тетяну Мосійчук та впевнений, що її знання, експертність та досвід матимуть позитивний ефект та допоможуть нам у реформуванні та розвитку цього напряму", – прокоментував Дмитро Олійник.

Тетяна Мосійчук працює у фінансовому секторі України понад 30 років, зокрема має значний досвід роботи у страхуванні, а також у консалтинговій та інвестиційній сферах.

До призначення в Національний банк вона працювала радником зі стратегічного розвитку страхового ринку генерального директора Асоціації "Страховий бізнес" (2022 – 2023 роки), була членом правління та заступником директора страхової компанії "Перша" (2021 – 2022 роки). До цього працювала в Українській пожежно-страховій компанії головою правління (2019 – 2021 роки), першим заступником голови правління (2018 – 2019 роки).

Також має вагомий досвід роботи на державній службі: працювала заступником голови Державної комісії з регулювання ринку фінансових послуг України, начальником управління фінансового планування Міністерства внутрішніх справ України. Була експертом для проектів ЄС у сфері реформування фінансових ринків.

Тетяна Мосійчук з відзнакою закінчила Харківський державний університет (кваліфікація: економіст). У 2016 році здобула ступінь кандидата економічних наук за спеціальністю "Економічна безпека держави".  | Форіншурер