Цифрові активи та криптовалюти становлять загрозу безпеці та надійності банківської галузі, вважають регулятори


FED: Цифрові активи та криптовалюти становлять загрозу безпеці та надійності банківської галузіОстанні виступи, рекомендації та політичні заяви банківських регуляторів чітко висловили їхню позицію щодо криптовалюти: цифрові активи становлять загрозу безпеці та надійності банківської галузі, і банкам слід діяти обережно.

Незважаючи на те, що агентства ще не опублікували офіційні пропоновані правила щодо участі банків у криптовалютній діяльності, експерти галузі повідомили S&P Global Market Intelligence, що регулятори чітко висловили свою думку.

Протягом останніх кількох років, і особливо в останні місяці після нещодавньої нестабільності криптопростору, регулятори сигналізували, що цифрові активи становлять ризик для безпеки та надійності банківської системи. Таким чином, більшість банків приймають натяки, які вони отримали, і не наважуються грати в цьому просторі, кажуть юристи та аналітики.

«Федеральні банківські регулюючі органи постійно заявляють, що «ми вважаємо, що криптодіяльність у криптовалютному просторі є безпечною та надійною для банків», — сказав Джеймс Стівенс, співкерівник групи індустрії фінансових послуг у Financial Services Industry Group Траутман Пеппер.

Останніми роками регулятори надали певні вказівки щодо участі банків у криптотехнологіях, але після падіння криптокомпаній, таких як FTX, і подальшого впливу на всю криптоіндустрію в цілому, вони все активніше співпрацюють, щоб нарощувати свої зусилля для управління цими ризиками.

Нещодавно губернатор Федеральної резервної системи Крістофер Уоллер надіслав різке попередження банкам, зацікавленим у залученні до криптовалютної діяльності.

«Банки, які розглядають можливість участі в діяльності, пов’язаній з криптоактивами, стикаються з критичним завданням щодо виконання вимог «знай свого клієнта» та «боротьби з відмиванням грошей», які вони ні в якому разі не мають права ігнорувати», – сказав Воллер.

«Банк, який співпрацює з крипто-клієнтами, повинен мати чітке уявлення про бізнес-моделі клієнтів, системи управління ризиками та корпоративні структури управління, щоб гарантувати, що банк захистить своїх клієнтів у разі краху криптоактиву».

Коментарі Воллера з’явилися після річної серії дій, спрямованих на посилення регуляторного нагляду за участю банків у криптовалютному ринку. У січні Управління валютного контролера, ФРС і Федеральна корпорація страхування вкладів об’єдналися, щоб застереження банків у спільній заяві про те, що багато криптовалютних операцій «дуже ймовірно несумісні з безпечною та надійною банківською практикою».

До спільної заяви FDIC, OCC і ФРС окремо наказали банкам повністю розкрити інформацію про свою криптовалютну діяльність і працювати з агентствами щодо будь-якого прогресу, причому OCC вимагає від компаній отримати лист про відсутність заперечень, перш ніж заняття певною діяльністю.

В окремій заяві від 27 січня ФРС заявила, що як застраховані, так і незастраховані банки будуть піддані обмеженням на певну діяльність, у тому числі пов’язану з криптоактивами.

Той факт, що фінансові агентства зараз об’єднуються для вирішення своїх криптозанепокоєнь, має велике значення. Також варто відзначити, що 27 січня Білий дім оголосив про кульмінацію загальнорічної роботи з пом’якшення криптовалютних ризиків, зазначивши «необхідність відокремлення ризикованих цифрових активів від банківської системи».  | Форіншурер