В росії запущено програму страхування критичного імпорту


В росії запущено нову програму державної підтримки учасників зовнішньоекономічної діяльності. Російські імпортери можуть отримати страхову виплату у тому числі від ризику повернення оплати за імпортним контрактом, якщо постачання продукції не відбулося внаслідок законодавчих або адміністративних заходів за межами території рф, повідомляється на сайті Мінеконорозвитку.

У січні 2023 року АТ «ЕКСАР» уклала перший договір зі страхування критичного імпорту – компанія з Республіки Комі застрахувала від політичних ризиків непоставки кави.

Програму страхування розробило Мінекономрозвитку, Мінфін та АТ «Російський експортний центр» («РЕЦ»).

Для створення системи державної підтримки критичного імпорту організації групи РЕЦ були наділені повноваженнями щодо підтримки критичного імпорту, включаючи страхову підтримку імпортних кредитів.

Крім того, АТ «ЕКСАР» надано державну гарантію російської федерації на суму до 650 млрд рублів у забезпечення виконання зобов'язань за договорами страхування та перестрахування імпорту. Затверджено Правила провадження діяльності зі страхування імпортних кредитів від підприємницьких та (або) політичних ризиків.

В даний час у рамках програми страхування критичного імпорту АТ «ЕКСАР» здійснює страхування імпортних кредитів на постачання продукції критичного імпорту від підприємницьких та політичних ризиків.

Страхова сума за договором страхування встановлюється у розмірі, що не перевищує 90% страхової вартості при страхуванні підприємницьких ризиків, та у розмірі, що не перевищує 95% страхової вартості при страхуванні політичних ризиків.  | Форіншурер