Економічні збитки від глобальних катастроф у 2022 році $270 млрд, 44% покрито страхуванням


Економічні збитки від глобальних катастроф у 2022 році $270 млрд, 44% покрито страхуваннямГлобальні катастрофи у світі призвели до економічних збитків у 270 мільярдів доларів у 2022 році, з яких приблизно 44%, або 120 мільярдів доларів, було покрито страхуванням, що призвело до ще одного року збитків для галузі вище середнього.

За даними Munich Re, загальний страховий збиток у 2022 році склав 120 мільярдів доларів, що доповнює останні роки з високими збитками та перевищує середній показник за останні п’ять років приблизно на 23 мільярди доларів.

Більше третини загальних збитків і близько половини застрахованих збитків у всьому світі спричинено ураганом Ян, який спричинив загальні збитки в 100 мільярдів доларів та застраховані збитки в 60 мільярдів доларів (без урахування збитків національної програми NFIP).

З поправкою на інфляцію ураган «Ян», який обрушився на західне узбережжя Флориди у вересні зі швидкістю вітру майже 150 миль на годину, стає другим найдорожчим тропічним циклоном після урагану «Катріна» у 2005 році з точки зору страхових збитків.

Північна Америка знову домінувала в статистиці втрат внаслідок наслідків урагану Ян. У 2022 році природні катастрофи по всьому регіону зазнали збитків на суму приблизно 150 мільярдів доларів, з яких близько 90 мільярдів доларів було застраховано. З них на США припадає приблизно 95% загальних збитків і 98% застрахованих збитків.

Другою за вартістю та найбільшою гуманітарною катастрофою 2022 року після Яна стала сильна повінь у Пакистані внаслідок рекордних мусонних дощів. Насправді в серпні випало в 5-7 разів більше опадів, ніж зазвичай, і щонайменше 1700 людей загинули.

Прямі збитки від повені Munich Re оцінює в 15 мільярдів доларів, що є дуже великим, враховуючи розмір валового внутрішнього продукту країни.

Враховуючи низький рівень проникнення страхування в регіоні, майже нічого не було застраховано, і Munich Re каже, що велика кількість людей втратила все своє майно.

З точки зору страхових збитків, другою за вартістю одиночною природною катастрофою у 2022 році була повінь на південному сході Австралії в лютому та березні. У Квінсленді та Новому Південному Уельсі випали сильні опади, а потім повені та сильні річкові повені. Загальні збитки від події оцінюються приблизно в 6,6 мільярда доларів, із яких застрахована сума трохи менше 4 мільярдів доларів.

Частини Австралії також зазнали проливних дощів і екстремальних повеней у жовтні, хоча втрати були не такими великими, як ті, що спостерігалися на початку року. Проте загалом повені в Австралії протягом 2022 року завдали економічних збитків на 8,1 млрд доларів, з яких 4,7 млрд доларів було застраховано.

У Європі Munich Re підкреслює надзвичайну спеку та посуху, які спостерігалися влітку, а потім сильні грози з сильним градом. У Франції град завдав збитків на 7,2 мільярда доларів, з яких 5,6 мільярда доларів було покрито страхуванням.

Європа також пережила екстратропічні циклони в 2022 році, серія штормів у північній і північно-західній Європі в лютому призвела до збитків у 5,6 мільярда доларів, з яких 4,3 мільярда доларів були застраховані.

В Азіатсько-Тихоокеанському регіоні збитки від природних катастроф у 2022 році зросли приблизно до 70 мільярдів доларів, оскільки застраховані збитки зросли до 10 мільярдів доларів.

Без урахування повені в Австралії, землетрус у Японії став найбільшим застрахованим збитком у регіоні – 2,8 мільярда доларів, а загальні збитки досягли 8,8 мільярда доларів.

У багатьох випадках збитки від природних котів у частинах Азії, що розвиваються, майже повністю не застраховані, що сприяє глобальному розриву в страховому захисті (невідповідність між економічними та застрахованими збитками після події).  | Форіншурер