Розмір декретних виплат в Україні в 2023 році від Фонду соціального страхування зріс на 16%


Розмір декретних виплат в Україні від Фонду соціального страхування зріс на 16%Кожен день перебування у відпустці по вагітності та пологах оплачується Фондом соціального страхування України. Зазвичай така відпустка триває 126 календарних днів, кожен з яких фінансується у розрахунку 100% середнього доходу працівниці.

Попри повномасштабну війну середньоденний розмір декретної допомоги від ФССУ зріс на 16,1% у січні-листопаді відносно тих же місяців минулого року. За кожен день відпустки по вагітності українки в середньому отримували 387,87 гривні допомоги – загалом біля 49 тисяч гривень.

З початку цього року Фонд виплатив вже майже 5 мільярдів гривень допомог по вагітності та пологах.

Зверніть увагу, дата фінансування декретної допомоги прямо залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку на виплату коштів працівнику. Слідкувати за станом надання матеріального забезпечення застраховані особи можуть онлайн у телеграм-каналі Фонду.

Також додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді.

Декретні виплати для працюючих жінок

Якщо жінка офіційно працевлаштована, то має право на декретні виплати, котрі складають 100% від середньої зарплати. Розмір виплат складає заробіток за останніх 12 місяців поділений на кількість відпрацьованих днів. Саме таку суму й отримуватиме жінка за один день декретної відпустки.

Декретні виплати для жінок-підприємців

Жінки-ФОПи теж можуть розраховувати на декретні виплати, адже вони сплачують ЄСВ. Однак для них розмір декретних виплат залежить не від доходу, а від розміру ЄСВ, який вони платили протягом останнього року.

Декретні виплати для непрацюючих жінок

Непрацюючі жінки також можуть отримувати декретні виплати. Вони складатимуть 25% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Оскільки прожитковий з грудня зріс до 2 684 гривень, то виплати складатимуть 671 гривню на місяць.

Хто має право на декретні виплати?

В Україні кожна жінка має право на декретні виплати. Однак що стосується тривалості їх виплат, то термін також різниться. Все залежить від кількості дітей, які очікує жінка.

Які очікує на одну дитину, то декретна відпустка складатиме 126 календарних днів декрету (70 днів до пологів та 56 днів після).

Якщо жінка виношує більше, ніж одну дитину – відпустка триватиме 140 днів (по 70 днів до та після пологів).

Якщо вагітна жінка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, вона може розраховувати на оплату 180 днів декретної відпустки.  | Форіншурер