Збір на обов’язкове пенсійне страхування при реєстрації легкового авто в Україні змінено


В Україні зріс збір на обов’язкове пенсійне страхування при реєстрації легкового автоЗ 1 січня 2023 року змінено розмір прожиткового мінімуму, а відтак і обсяги збору на обов’язкове державне пенсійне страхування під час першої реєстрації легкового авто. Зараз прожитковий мінімум становить 2684 грн, а це на 203 грн більше, ніж було в 2022 році.

У МВС зазначили, що згідно з пунктом 7 статті 1 Закону «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» при першій держреєстрації в Україні легкового авто фізичні особи сплачують збір на обов’язкове державне пенсійне страхування.

При покупці легковика в автосалоні або ввезеного з-за кордону, крім визначених випадків відповідно до чинного законодавства, є обов’язковий пенсійний збір.

Тобто з 1 січня при першій реєстрації автомобіля на території України, незалежно від того, нова машина чи вживана, необхідно сплатити визначену вартість збору на обов’язкове державне пенсійне страхування:

  • 3% якщо вартість авто до 442 860 грн
  • 4% якщо вартість авто від 442 860 грн до 778 360 грн
  • 5% якщо вартість авто більше 778 360 грн

В Україні змінено збір на обов’язкове пенсійне страхування під час реєстрації легкового авто

Відповідно до пункту 8 статті 4 цього Закону, його розмір встановлюється так: 3 % – якщо вартість авто не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року; 4 % – якщо вартість легкового автомобіля перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року.

Своєю чергою, його розмір встановлюється на рівні 5%, якщо об’єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року.

Як поінформували у МВС, об’єктом оподаткування є вартість авто, визначена відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки органів митної служби, акту експертної оцінки вартості авто, інших документів, що підтверджують цю вартість.  | Форіншурер