25% російських поставок сирої нафти застраховані західними страховиками


25% російських суден сирої нафти застраховані західними страховиками25% російських морських поставок сирої нафти з моменту введення обмежень 5 грудня були застраховані західними страховими компаніями.

На основі аналізу даних Financial Times стверджує, що 18 вантажів російської сирої нафти було завантажено на застраховані танкери з моменту введення обмеження ціни, що становить приблизно чверть з 63 суден, які перевозили російську сиру нафту з того часу до 25 грудня.

При цьому дев'ять суден прямували до Індії, шість - до Китаю і одне - до Туреччини. Кожне судно мало діюче страхове покриття від західного страховика. Чотири інші судна прямували до Болгарії, яка через залежність її нафтопереробних заводів від російської нафти звільнена від заборони ЄС на імпорт російської нафти до кінця 2024 року.

Глобальні страховики 23 грудня опублікували поправки до певних полісів, включаючи покриття відповідальності фрахтувальників, за винятком збитків, пов’язаних із конфліктом або будь-яким його розширенням.

Поновлення на Лондонському ринку наприкінці року наближаються до кінцевого терміну, і учасники ринку повідомляють про дуже низький апетит перестраховиків щодо розширення так званого страхування військових ризиків для регіону.

Це також може спричинити ускладнення для транспортування казахстанської нафти, зокрема Каспійського трубопровідного консорціуму, який транспортує нафту з Казахстану, що не має виходу до моря, до російського порту Новоросійськ для транспортування через Чорне море.

За перші три повних тижні грудня росія експортувала приблизно 50 мільйонів барелів власної сирої нафти морем у порівнянні з 67 мільйонами барелів за той самий період у листопаді.

Президент росії підписав указ, який набуває чинності в лютому і буде діяти протягом п'яти місяців, вказуючи, що кремль заборонить продаж сирої та нафтової продукції за контрактами, які прямо чи опосередковано передбачають обмеження ціни.

Указ передбачає, що він «може надати спеціальний дозвіл» за певних обставин для продовження деяких закупівель у межах обмеження, формулювання, яке потенційно відкриває шлях для росії продовжувати продавати сиру нафту виробникам на таких ринках, як Індія та Китай.

Незважаючи на механізм обмеження цін, який дозволяє західним компаніям продовжувати гарантувати такі вантажі, вантажовідправникам стало важче отримати деякі види страхування.  | Форіншурер