Страхові компанії України, попри зниження премій, гідно пройшли 2022 рік в умовах повномасштабної війни


1Попри зниження обсягу страхових премій, провідні страхові компанії гідно пройшли цей рік в умовах повномасштабної війни, йдеться у звіті Національного банку України. Водночас 2023 рік теж буде непростим, і страховикам слід вже зараз готуватися до нових викликів.

Так, страховики у січні-вересні 2022 року зібрали 28,4 млрд грн страхових премій та здійснили страхові виплати на 9,5 млрд грн, що відповідно на 25,4% та 29,3% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Понад 40% страхових премій традиційно припадає на автострахування ("автоцивілка", "Зелена карта", КАСКО). У період військової агресії частка цих видів страхування в портфелі збільшилася. Драйвером підтримки страхового бізнесу стала "Зелена карта". За період війни цей вид страхування виріс на 76% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

З урахуванням раніше оприлюднених даних за півріччя, у третьому кварталі страхові премії склали близько 10,8 млрд грн, виплати – 3,6 млрд грн, що гірше за показники третього кварталу минулого року відповідно на 18,8% та 24,5% і свідчать про уповільнення темпів падіння ринку.

"Ринок страхування працює. Війна стала каталізатором, який показав реальний стан справ кожного страховика. Фінансово-стійкі компанії продовжують свою діяльність і проходять випробування війною", – зазначив голова НБУ Андрій Пишний. За його словами, такі страховики налагодили свою операційну діяльність, дистанційне врегулювання збитків, не втратили, а навіть наростили свою ліквідність (розміщені кошти у банківських установах), інвестують у військові облігації та підтримують державу.

На кінець вересня цього року активи страховиків зросли до 71 млрд грн, хоча з червня минулого року до червня цього року вони трималися близько 65,5 млрд грн. Крім того, у третьому кварталі цього року до 39,9 млрд грн зросли страхові резерви порівняно з 36,4 млрд грн на середину цього року і 35,6 млрд грн на вересень минулого року.

Імплементація нового Закону України "Про страхування"

Страхова спільнота активно готується до впровадження нового Закону України "Про страхування", який вводиться в дію з 1 січня 2024 року та системно змінює підхід до регулювання та нагляду за ринком страхування, що сприятиме його оздоровленню і подальшому розвитку.

Водночас ринку важливо розуміти практичні аспекти впровадження нового закону. Для цього фахівці НБУ розробляють нові нормативно-правові акти та вносять зміни до діючих, які продовжать ідеологію нового регулювання ринку.

Проєкти регуляторних актів будуть унесені в План розроблення нормативних актів на 2023 рік, який після затвердження буде опубліковано на сайті НБУ.

Впровадження МСФЗ 17 "Страхові контракти"

Страховики підтримують перехід на МСФЗ 17. Водночас є потреба в гармонізації супровідного законодавства та координації й підтримці регулятором ринку під час його упровадження.

Восени фахівці НБУ провели серію навчальних вебінарів для ринку, де роз’яснили деталі цього стандарту. Наразі НБУ продовжує проводити консультації зі Світовим банком та Міністерством фінансів України щодо можливого відтермінування строку обов’язкового застосування МСФЗ 17 в Україні.

Податкове стимулювання страхування

Експерти НБУ напрацювали зміни до законодавства щодо податкового стимулювання страхування. Особливу увагу приділено стимулам для розвитку страхування життя – розширенню визначень пільгових категорій договорів, урегулюванню питань оподаткування виплат за договорами страхування життя, розширенню неоподатковуваних лімітів для роботодавців.

Відпрацьовано зміни й щодо страхування non-life: визначення договору медичного страхування буде прирівняне до загальновживаного на ринку страхування. Це дасть змогу оподатковувати договори медичного страхування однаково незалежно від отримувача виплати. Також врегульовано окремі питання оподаткування операцій з нерезидентами.

Такі зміни до Податкового кодексу України вже погоджені з Міністерством фінансів, тож найближчим часом законопроєкт має бути переданий до Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики.

Валютні питання

Нещодавно НБУ пом'якшив валютні обмеження для страховиків щодо перестрахування нерезидентам та дозволив страховикам купувати валюту та перераховувати її за кордон для оплати страхових платежів за деякими договорами перестрахування, укладеними з нерезидентами, установивши чіткі вимоги для здійснення відповідних операцій.

Такий крок дасть змогу зберегти безперервну роботу страхового ринку країни. НБУ також продовжує опрацьовувати можливості подальшого розблокування валютних операцій за договорами перестрахування з перестраховиками-нерезидентами, ураховуючи потреби представників фінансового ринку та бізнесу й завдання захисту міжнародних резервів та збереження макрофінансової стабільності. Водночас установлено чіткі вимоги для здійснення відповідних операцій. Так, по-перше, перестраховик-нерезидент, з яким укладено договір перестрахування, повинен мати рейтинг фінансової надійності, що за класифікацією міжнародних рейтингових агентств відповідає рівню не нижче ніж "A3" (Moody’s Investors Service), "A-" (Standard & Poor’s), "A-" (Fitch Ratings), "A-" (A.M. Best).

Надання можливості сплачувати валютні платежі за договорами з перестраховиками-нерезидентами дадуть змогу забезпечити дотримання страховиками зобов’язань перед клієнтами та міжнародними партнерами, що виникли станом на 31 травня 2022 року. Це важливо для збереження безперервності роботи страхового ринку країни.

Чіткі вимоги для здійснення таких операцій дадуть змогу упередити непродуктивний відплив капіталу та захистити міжнародні резерви України.

"Ми продовжимо проводити регулярні зустрічі з ринком та разом шукати вирішення складних питань у ці безпрецедентно важкі для країни часи.
Страховий ринок – важлива частина фінансової оборони країни. Тож ми зацікавлені в його продуктивній роботі, стійкості, платоспроможності та зміцненні потенціалу страховиків і далі тримати стрій, наближаючи нашу Перемогу", – зазначила перший заступник Голови НБУ Катерина Рожкова.

НБУ закликав представників страхового ринку консолідовано звертатися до регулятора з будь-якими питаннями стосовно провадження професійної діяльності та запевнив у наданні допомоги в їх вирішенні.  | Форіншурер