Тарифи на страхування морських вантажів з українським зерном у 2023 році не зміняться


Тарифи на страхування морських вантажів з українським зерном у 2023 році залишаться незміннимиСтрахування вантажів, що забезпечує страхове покриття поставок через український експортний коридор зерна, відбуватиметься у 2023 році без підвищення тарифів страхування, повідомив андеррайтер Lloyd's of London Ascot.

21 страховик є частиною механізму страхування вантажів, який очолює Ascot, спеціалізований перестраховик, адмініструє ризики міжнародний страховий брокер Marsh.

Регіон Чорного моря продовжуватиме працювати без запланованих підвищення рейтингу. Банки зазвичай вимагають, щоб судна, які заходять у три українські порти, які були учасниками угоди за підтримки ООН, мали різні страхові поліси. До них належать страхові покриття корпусу та вантажу від військових ризиків, які потрібно оновлювати кожні 7 днів.

Через війну в Україні, природні катаклізми та високу інфляцію, страхові тарифи, за прогнозами брокерів, зростуть з 2023 року.

Страховики авіаційної та морської війни стурбовані тим, що перестраховики виключать всю Україну, росію та білоруський регіон, коли контракти перестрахування почнуться пролонговуватися з січня (див. щодо виключень з міжнародного перестрахового покриття у огляді Exclusions into International Reinsurance Coverage for Ukraine, Russia & Belarus). Але це не повинно викликати занепокоєння завдяки тому, як було налаштовано процес страхування українських вантажів, які відправляються Чорним морем, оскільки страховики, які беруть участь у програмі, розподіляють ризики та перестрахування не потрібно.

Основний бізнес страхової галузі з самого початку постраждав від наслідків війни. Спочатку був вихід «західних» перестраховиків з російського ринку, потім самоізоляція російського страхового ринку та припинення транскордонних платежів через оголошення воєнного стану в Україні. Обидва ринки – білорусь відіграє тут підпорядковану роль з огляду на низький рівень міжнародної торгівлі та інвестицій – були таким чином ізольовані, але страхове покриття все ще було доступним на місцевому рівні, хоча й із значно зменшеними можливостями, особливо в Україні.

Тому заспокоює те, що міжнародні страхові програми були дотримані протягом терміну дії контракту, що залишився у 2022 році, і страхове покриття було забезпечено для всіх трьох держав, залучених у війну, через положення про фінансові інтереси генерального контракту.

Гагадаємо, що страховики можуть відмовитися від страхування літаків, що летять в Україну, та кораблів, що прямують через Чорне море, оскільки перестраховики пропонують виключити регіон з перестрахового покриття з січня 2023 року. Перестраховики зазвичай поновлюють свої 12-місячні контракти зі страховими компаніями 1 січня, тобто вони мають першу можливість скоротити ризики з початку війни в Україні після того, як цього року вони постраждали від збитків, пов’язаних із війною та Ураганом Ян у Флориді.  | Форіншурер